GORAN DAKIĆ: Si đe, Lemi, šta mai?

0
450
iz neformalnog u formalno
foto: Siniša Pašalić

Bio je to dan u kojem su građani trebali da se izjasne samo o jednoj stvari: žele li da 9. januar ostane Dan Republike Srpske? Kada su prvi računi nakon glasanja svedeni, puku se u holu Narodne skupštine RS obratio i prvi baja manjeg, ali boljeg entiteta. 

Dodik je pričao o izdaji i o patriotizmu – a o čemu bi drugo? – i za trenutak se činilo da će obraćanje puku biti okončano bez novinarskih pitanja. Ipak, Dodiku je postavljeno tek jedno pitanje: Kada će biti održan referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH?

Baja se vratio za govornicu sa koje je već krenuo da silazi, a potom je novinaru koji je postavio to pitanje rekao otprilike sve ono što je prije nekoliko dana rekao i novinaru Vladimiru Kovačeviću. Pride je to sve kasnije ponovio i na javnom servisu, jer je tako u mogućnosti.

U danu kad ova kolumna bude skupljala lajkove biće održana još jedna posebna sjednica Narodne skupštine RS posvećena Ustavnom sudu BiH. Biće to još jedna promocija Dodikovog jevtinog patriotizma i još jevtinije opozicione jalovosti.

Jer, nije ovo prvi put da Dodik poteže i vitalne i nacionalne interese kada je Ustavni sud BiH u pitanju. Pominjale su se i ranije blokade, referendum je zakazan i otkazan, pisali su se novi zakoni, sastančilo se i obećavalo, ali sve se uglavnom završavalo posebnim sjednicama i zaključcima koji nikoga ni na šta ne obavezuju.

Da li je Dodik najavio referendum o Ustavnom sudu BiH u novembru 2015. godine? Jeste. Da li ga je održao? Nije. Da li je u decembru iste godine najavio pisanje novog Zakona o Ustavnom sudu BiH? Jeste. Da li ga je napisao? Naravno da nije.

Da li je u novembru 2016. godine Dodik rekao da će blokirati zemlju ako strane sudije ne odu iz Ustavnog suda BiH? Jeste. Jesu li strane sudije otišle? Nisu. Je li on blokirao zemlju? Nije.

Da li je Dodik 1. oktobra prošle godine rekao da vlast neće biti formirana sve dok strane sudije ne odu iz Ustavnog suda BiH? Jeste. Jesu li sudije oćerane? Nisu. Je li vlast formirana? Jeste.

U februaru 2017. godine održana je 22. posebna sjednica. Doneseno je 12 zaključaka, među njima i ovaj: „Narodna skupština Republike Srpske ukazuje na neophodnost donošenja akata o Ustavnom sudu BiH i pokretanju parlamenatrne procedure koja bi omogućila odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.“

Jesu li akti ikada doneseni? Naravno da nisu. Što bi pa Narodna skupština marila za sopstvene zaključke?

I? Šta će onda biti danas?

Ako Vukan ne skoči na Dodika i ako Dodika niko ne pita za referendum – ništa.

U protivnom – šipki bar ima.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime