ГОРАН ДАКИЋ: Весела браћа, жалосна нам мајка

2
352
Povratak pleske
фото: Синиша Пашалић

Договорено је формирање Савјета министара. Коначно. Три делије – српска, хрватска и бошњачка – уз пуну подршку четврте – ни српске, ни хрватске, ни бошњачке – договориле су посао у наредне три и по године.

Тракавица је бива тиме завршена? Или је тек почела? Почела је „давно прије“, а завршити, како ствари сада стоје, неће никада, али изборна воља је изборна воља и у то се не треба нешто сувише петљати.

Да ли ће до истека мандата актуелне државне власти бити ријешен иједан проблем? Неће. Да ли ће бити направљени нови? Сасвим је сигурно да хоће. У биографијама ова три мускетира стоји да често потежу тупе мачеве из канија и витлају њима као манити.

Не знам шта су договорили мимо папира, али знам да ће нам матере бити жалосније што су они веселији. Блато кроз које је Предић провукао своје лоле биће спечено тијесто у односу на блато кроз које ће нас провући Вигемаркове барабе.

Позиције са којих крећу у нови почасни круг биле би исте и да су овај посао опослили прије пола године, али јок. Напетост ваља држати и када разлога за напетост нема и ви сад видите како ће нам лијепо и весело бити до наредних избора.

Хоће ли Ларсове бебе срезати дугове у здравству? Неће. Хоће ли зауставити одласке младих? Nope. Хоће ли изградити бар трећину од онога што су обећали? Ма какви! Хоће ли похапсити и затворити лопине? Никада.

Пекић је давно писао да је задатак сваке власти да пронађе (све) начине да остане што дуже на власти, баш као што је задатак сваке опозиције да пронађе (све) начине да се власти докопа. Да би запошљавали и хапали.

Каква су моја очекивања? У двије ријечи оваква: причао ми Љубивоје Ршумовић прије десетак година како је на улазу у Београд, на једној од зграда, стајао велики графит: Добродошли у пизду материну! С обзиром на то да живимо у држави у каквој живимо, јасно је да се Ршумов графит мора мало поправити: Добродошли у три пизде материне!

 

 

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име