Maratonski procesi protiv ministara Republike Srpske

foto: SEB_RA/ISTOCKPHOTO

Pravosudni i istražni postupci protiv nekih bivših i sadašnjih ministara, ali i visokih funkcionera u Republici Srpskoj, traju godinama, pa se dešavalo da umjesto presude, epilog ovakvih maratonskih procesa bude – zastara, piše mondo.

Takav je bio slučaj sa ministrom unutrašnjih poslova RS Draganom Lukačem, a isto bi se moglo desiti i u slučaju njegovog prethodnika, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Radislava Jovičića.

Podsjećamo, Lukač je bio optužen za nanošenje lakih tjelesnih povreda Banjolučaninu Dejanu Spasojeviću u avgustu 2013. godine na igralištu u banjalučkom naselju Petrićevac, a u objedinjenom postupku je i Spasojević optužen za ugrožavanje sigurnosti. Međutim, nakon nekoliko održanih ročišta, u ljeto 2017. godine je nastupila zastara u ovom predmetu.

Na optuženičkoj klupi Osnovnog suda u Banjoj Luci se, nakon što je sa Lukačem zamijenio i ministarsku fotelju, našao Radislav Jovičić.

Njemu je u januaru 2019. godine počelo suđenje za krivično djelo nesavjestan rad u službi, počinjeno 2014. godine. Na teret mu se stavlja da je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS oštetio za oko 260.000 maraka. Jovičić je optužen da je sa firmom „Optel“ iz Banjaluke, iako je znao da posluje sa gubitkom, zaključio i potpisao ugovor o nabavci opreme za UKT sistem radio veza po kome je toj firmi avansno isplaćeno 260.445 KM, ali oprema nije isporučena.

Nakon nekoliko održanih sudskih ročišta u ovom predmetu, te više odgoda glavnog pretresa, suđenje Jovičiću trebalo bi da krene ispočetka! Međutim, ne zna se kada će se početak desiti, jer je sve odgođeno na neodređeno vrijeme. Sa druge strane, prema važećem zakonu bi za oko tri godine u ovom predmetu mogla nastupiti zastara.

– Izvršenim uvidom u sistem za automatsko upravljanje predmetima, utvrdili smo da je nastavak glavnog pretresa optuženom Radislavu Jovičiću bio zakazan za 9. novembar 2020. godine, ali je odgođen na neodređeno vrijeme zbog opravdanog odsustva postupajućeg sudije, te odlaska sudije na druge poslove, sa naznakom da se spis prosljeđuje drugom sudiji – potvrđeno je za MONDO u Osnovnom sudu Banja Luka.

Za razliku od čelnika ministarstva unutrašnjih poslova, koji su stigli do optuženičke klupe, istrage protiv nekih ministara još uvijek tapkaju u mjestu.

Takav je slučaj sa ministrom energetike i rudarstva RS Petrom Đokićem, protiv kojeg je nadležnom tužilaštvu podnesen izvještaj prije četiri godine, ali optužnice još nema. Đokić se sumnjiči za milionske zloupotrebe u predmetu EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari, a MUP RS je Republičkom javnom tužilaštvu izvještaj podnio još 2017. godine.

Već četiri godine nadležno tužilaštvo „prikuplja informacije i obavještenja“.

– U upisniku kojeg vodi Posebno odjeljenje tužilaštva, utvrđeno je da je u skladu sa navedenim izvještajem Ministarstva unutrašnjih poslova, tužilaštvo formiralo predmet i da se isti nalazi u fazi prikupljanja potrebnih informacija i obavještenja. Više informacija o ovom predmetu, za sada, tužilaštvo ne može iznositi – naveli su u Republičkom javnom tužilaštvu.

B. Spasenić / mondo.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime