МАРИЈА МИЛИЋ: НЕЋЕТЕ ВЈЕРОВАТИ шта је вода опет донијела!!!

0
421
tunguzija

Вода се спушта. Нема више опасности.

То је све што су у понедјељак и уторак хтјели да чују они које је прије тачно пет година заробио муљ.

Комади гардеробе наслагани на гомилу, преко ноћи постали рке. Шмрк који пере фрижидере и шпорете. Кажу, можда нас Бог ипак мало и погледа, па нешто и проради кад се осуши. Ламинат у дијеловима избачен на сунце. Смеће окачено на оградама једне улице, чини се стигло из цијелог региона. Некад пажљиво бирани теписи у лијепим, мирним приградским насељима сада набацани насред насеља, смрде. Једино је, касно поподне, замирисао пасуљ који је, Бог му дао здравља, донио неко из Цивилне заштите.

Чисти се дан, два, пет. А муљ се и даље однекуд ствара.

Овако је било прије пет година. Природа је, својом или пак нашом вољом, утврдиће некад истрага и то, одлучила опет да одржи лекцију. Али, на срећу, за мање мученика.

Зато су се, ипак, остали потрудили. Свака лоша изјава и неразумијевање људе који су пропатили заиста боли. Кад су у невољи, а и оног и овог маја били су многи, ни сулуди политички и докони цинизам и напади, нити грчевита и неаргументована политичка одбрана не помажу. Онима који су се 2014. борили са водом и отровима које је донијела једнако се гади и једно и друго. И моја породица је међу њима.

Сви који смо дио приче с почетка хтјели смо само јачи насип и слабију ријеку. Успут смо добили сирову политичку промоцију, и увредљиве изјаве, и с једне и друге стране.

Неко је добро написао, елементарне непогоде нису политички програм. Али у ситуацији кад политичке странке по палатама и планинама дијеле и у првим минутама дневника саопштавају којој од њих су припале огољеле „Шуме“, мутне „Воде“ и празне „Робне резерве“, од јавности се, тек кад се небо наљути, другачије не може тражити.

Кад се у том истом дневнику смрт и трг додијеле опозицији, природно је да непогода и ријека припадну власти.

Страшни су селфији с лица мјеста, страшне су и реченице да је неко, због нечега, желио поплаве. Страшне су – и ако су тачне и ако нису.

Вода се, Богу хвала, спустила. Нема више опасности. Али је поново донијела муљ. Сада, углавном, људски.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име