Нема више трошкова обраде кредита

0
102

Окружни суд у Бањој Луци донио је прву пресуду којом је потврђен тужбени захтјев корисника кредита којим је од банке захтјевана исплата износа наплаћеног због незаконитог обрачуна и наплате трошкова обраде кредита.

– Ово је одлука која је битна не само за кориснике кредита са валутном клаузулом у швајцарским францима, него за све кориснике кредита који плаћају трошкове обраде кредита у моменту пласмана кредита – истакао је адвокат Далибор Мрша.

Досадашња пракса је подразумијевала да банка одобри кориснику кредит у складу са његовим захтјевом, а одмах након пласирања кредита на рачун корисника кредита банка „избија“ одређени износ који се односи на „обраду кредита“.

– Тај износ се одређује у одређеном проценту од износа одобреног кредита. У уговору о кредиту стоји да банка одобрава један износ, а чим одбије од тог износа оно што је намијењено „обради кредита“, јасно је да то више није тај износ – истиче Мрша.

Корисник кредита, додаје Мрша, не зна на шта се односе трошкови „обраде кредита“ нити је у судском поступку банка успјела да докаже на шта се ти трошкови односе. Они су, тврди Мрша, паушално одређени.

– Другачије би било када би банка рекла на шта се тачно односи тај износ. За рад особља, на примјер. Али и тада би то био проблем, јер су у питању типски уговори за чије попуњавање запосленици банке примају плату – казао је Мрша.

Он каже да се поставља питање на шта се односи структура тих трошкова и да ли је корисник кредита упознат са тиме. Закон о облигационим односима РС, додаје Мрша, налаже свим учесницима у правном „саобраћају“ да се понашају у складу са начелом савјесности и поштења.

– Ако се некоме нуди унапријед припремљен производ, онда би корисник морао да зна шта улази у те трошкове. И сад тек долазимо у ситуацију да неке банке први пут пласирају кредите „без трошкова обраде кредита“. Како сад може, а до сада није могло? Ова пресуда је веома значајна, јер се односи на све кориснике кредита – истакао је Мрша.

srpskacafe.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име