Paprika i paradajz na prvom spratu nadmorske visine (FOTO)

Ako zbog korone ne možemo iz grada na selo, onda selo možemo dovesti u grad.

Ta rečenica najbolje opisuje „mali“ eksperiment Banjalučanina Aleksandra Đokića koji je na terasi stana u kojem živi zasadio – baštu. Đokić za IZVOR kaže da je to bio samo još jedan od izazova koji je uspješno savladan.

– Na terasi sam imao velike saksije za cvijeće i tu sam krajem zime, odnosno početkom proljeća posadio nekoliko vrsta cvijeća. Međutim, nekoliko hladnih jutara je uništili cvijeće. Pomislio sam da posadim novo, ali sam se ipak odlučio za papriku i paradajz, jer u tom trenutku nismo mogli mnogo da izlazimo zbog koronavirusa – kazao je Đokić.

Kada je spustio prva sjemena u saksije kretanje je bilo ograničeno zbog policijskog sata i nije mogao da ide na plac gdje ima baštu.

– Kupio sam rasad paprike i paradajza i posadio sam prve strukove. Potom sam posadio brokoli, mentu i bosiljak. Zatim i rukolu za salatu i krompir. I sve je savršeno uspjelo – istakao je Đokić.

Đokićev život nije dosadna fusnota. Nekoliko puta je bio u Indiji, trenirao je karate i kung fu, svirao klavijature, dizajnirao automobile, bavio se streljaštvom. Prije dvije godine dizajnirao je i sopstveni „ferari“.

– Svi prave automobile koji idu brzo, ali niko ne vodi računa o vanjskom izgledu. Htio sam da napravim brza kola koja će biti i lijepa. Uzeo sam prednje farove od „pežoa“, zadnji od „lanče“. Morao sam dizajnirati ostatak karoserije da bih sve to uklopio – kaže Đokić za SC.

Sam je, kaže, dizajnirao branike i usisnike za zadnji motor. Motore je uzeo od „opel kalibre“, jer se pokazao kao dobar za prerade.

– Ti motori fabrički imaju 205 konja, ali sam stavio veće turbine. Vjerovatno ću izvući 500 konja iz oba motora. Sam rad na automobilu nije trajao dugo, ali je potraga za majstorima bila nepodnošljiva, jer niko ne želi to da radi – kazao je Đokić.

G. Dakić / izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime