Preko javnih institucija se šalju stranačke poruke

U izbornim godinama je sve drugačije. Tri puta se pokriva isti asfalt i šest puta se otvara isti most. To je zloupotreba javnih resursa i to možemo da vidimo u svakoj izbornoj godini.

Ovo je danas rekla izvršni direktor Transparency Internationala u BiH Ivana Korajlić u okviru radionice za mlade novinare „Lokalno i odgovorno – Bitno je koga biramo“ koju je organizovalo Udruženje za promotivnu podršku, informisanje i edukaciju „PROMO TIM“ uz pomoć Evropskog fonda za demokratiju.

– Svaka stranka kampanju za lokalne izbore gradi na nacionalističkom temelju. Nikoga ne interesuju tokom kampanje problemi lokalne zajednice. O tome niko ne govori. Potežu se vitalni i nacionalni interese, a realni problemi ostaju u sedmom planu – kazala je Korajlić.

Ivana Korajlić

Ona dodaje da se u predizbornim kampanjama budžetskim sredstvima kupuju glasovima. Stranačke pare se izdvajaju, dodala je Korajlić, samo za kupovinu paketa tokom humanitarnih akcija i opet za kupovinu glasova.

– Preko javnih institucija se šalju stranačke poruke. Mediji ne smiju favorizovati nikoga, ali sva istraživanja ukazuju da se dešava upravo suprotno. Sjetite se samo da je RTRS u kampanji Savez za promjene zvao „takozvani Savez za promjene“. To je diskvalifikacija političkih stranaka – naglasila je Korajlić.

Magistar ekonomije i koordinator za istraživanja i razvoj politika u Agenciji „EDA“ Aleksandar Draganić kazao je da se u politici sve dešava oko i zbog – para.

– Zbog para svi žele u vlast. Onima koji idu u vlast jedino je bitno ko kopa šljunak, ko kome daje koncesije. Pogledajte akcione planove lokalnih zajednica prije četiri godine i uporedite ih s onim što je urađeno do danas – rekao je Draganić.

On smatra da je zbog toga po svaku cijenu bitno osvajati vlast, dok je, sa druge strane, malo onih koji žele da sjednu u načelničku fotelju da bi nešto i zaista uradili za svoje sugrađane i svoj grad, odnosno opštinu.

– Partikularni interesi imaju prednost u odnosu na ozbiljne projekte. Bijeljina je za poljoprivredu u izbornoj godini izdvojila milion i po maraka, iako Grad Bijeljina uopšte nije nadležna za poljoprivredu. U njenoj nadležnosti su veterinarstvo i zaštita biljaka – istakao je Draganić.

G. Dakić / izvor.ba

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime