САША ШМУЉА: Утисци недјеље

0
290
O humoru

И ове недјеље утисака пуна глава. Неки су били пролазни, неки поразни, а неки опет више него драгоцјени. Ево ипак неколико сасвим обичних утисака у скраћеној варијанти локалног мини-путописа.

Приједлог број један. Пролазимо Босном кроз градове, а и села. Меандрирамо као њене ријеке или њене ентитетско-кантоналне линије, али без неког нарочитог циља. Осим да посматрамо ту убогу љепоту, зеленило и бујност. Утисак је да су малчице погријешили они који су ову земљу, из овог или оног пјесничког разлога, назвали суром и жестоком, хладном и гладном. Утисак је и да мало гдје има такве љепоте и такве плодности. Шифра: „Ни посна ни боса”.

Приједлог број два. Природна љепота Дрине је само без филтера, а истини за вољу и нема те фотографије која би успјела да дочара колика је и каква та њена љепота. Исто се може рећи и за многе друге наше ријеке. Ипак, једна ријека и један поглед на мене увијек оставе најјачи утисак. Та ријека је Врбас и то је поглед са видиковца у мјесту Дабрац код Бање Луке. Нажалост, поред много љепоте, овдје има и много смећа. Смеће је крај пута, у трави, у крошњама, па чак и у самој ријеци. Тај утисак је и ружнији и снажнији, јер број пластичних флаша које на овом мјесту бацају мјери се бројем селфија који настану на том истом мјесту. Шифра: „Ненуклеарни отпад”.

Приједлог број три. Долином Пливе доћи ћемо до Јајца. Бројни туристи из страних земаља чине овај град сличнијим неком приморском туристичком мјесту усред сезоне. Ту су бројни штандови на којима се продаје све и свашта, једна права симболичко-сувенирска збрка у којој се нарочито издваја „авнојевски” тип производа. Ипак, најјачи утисак оставља наплаћивање улазница: на тврђаву 5 КМ, на водопаде 4 КМ по особи. Цијена можда мало изненађује, иако не и принцип. Јер, недуго потом плаћамо улазницу чак и на Козару, 2 КМ до Мраковице. Шифра: „Конвертибилни антифашизам”.

Приједлог број четири. Још смо мало у Јајцу или, како рече један малац у мајчином наручју, у Јајашцу. Десетак бијелих комбија, у сваком по један мушкарац, више жена и још више дјеце. Тешко да се могу назвати мигрантима, још теже избјеглицама, а најтеже сиротињом. И тешко да су ту због тврђаве, водопада и антифа-сувенира. Прије да су овдје због неких момената из приједлога број један. Сретне се ту и покоја „неприпадајућа” љепотица, којој је у туђој земљи покривено све осим осмијеха и слободе коме ће га упутити. Шифра: „Случајна пролазница”.

Приједлог број пет. Како рече један добри човјек, туристичка атракција код нас су и „троношци”, то јест радари украј магистралних путева. Десетине патрола и радара чине бесмисленом чак и најуреднију вожњу овим путевима. Изађемо ли на ауто-пут да уштедимо 15-ак минута од Прњавора до Бање Луке, минуте ћемо вратити с каматом, јер ћемо на наплатној рампи у Маховљанима и оној након пар километара у Јакуповцима чекати укупно више од 20. Шифра: „Мост и ћуприја”.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име