Sir, pršut, vina, domaće vode, džemovi i masline (VIDEO)

Banjalučanin Robert Dacešin, koji je obišao pola svijeta, možda čak i više, nedavno je posjetio Trebinje. Nekoliko nedjelja nakon povratka iz Hercegovine u Krajinu Dacešin je „na svijet“ donio i reportažu o Trebinju i Trebinjcima. 

Dacešin kaže da bi dušu ogriješio ako bi za Trebinjce rekao jednu jedinu ružnu riječ. Trebinjci su, dodaje on, prijatni i srdačni.

– Imaš osjećaj da uvijek hoće da ti pomognu i kad god nekoga zaustaviš na ulici da bi ga upitao nešto, rijetko kada će ti odgovoriti bez da ti ne ostavi barem jedan svoj osmijeh. Dopada mi se i taj njihov mentalitet i kako sve stvari uzimaju opušteno. Ne znam da li riječ „stres“ postoji u riječniku prosječnog Trebinjca, ali čini mi se da se ne koristi previše – rekao je Dacešin.

Trebinje je, kaže Dacešin, sadržajan grad. Mnogo je manastira i istorijskih objekata, ali i mjesta na kojima može da se „ćeifi“. Sve je blizu i lako se obilazi.

– Hrana je fenomenalna. Taj hercegovački sir, pršut. Vina. Domaće voće i povrće. Džemovi hiljadu ukusa i mirisa i razno sušeno voće. Masline. Do prije neki dan nisam ni znao da neko u BiH pravi masline. A sad kući nosim domaće maslinovo ulje koje sam kupio od jednog simpatičnog prodavca na pijaci – kaže Dacešin.

Dvadesetominutnu reportažu o Trebinju Dacešin je snimio sa Milanom banjcem. Kaže da se u toj reportaži nalazi sve što je u Trebinju vrijedno oka.

G. Dakić / izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime