Снежана Вујнић коначно на рапорту у Народној скупштини Републике Српске

0
337

Након четири године игнорисања Инвестиционо-развојна банка Републике Српске коначно ће се наћи под лупом Народне скупштине РС. У трећем кварталу ове године посланици ће расправљати о пословаљу ИРБ РС у 2018. години, али и реорганизацијом „Електропривреде РС“, упркос томе што је ресорни министар Петар Ђокић обећао да ће то бити на дневном реду до априла.

Приједлог програма рада Народне скупштине Републике Српске за 2019. годину у којем је наведено која све законска рјешења и друге акте посланици треба да разматрају ове године биће предмет расправе на идућој сједници НСРС.

Из Приједлога је видљиво да ће Извјештај о пословању Инвестиционо-развојне банке РС и фондова за 2018. годину, на приједлог Министарства финансија и ИРБ-а, довести директорицу ИРБ-а Снежану Вујнић пред посланике у трећем кварталу ове године.

Посљедњи извјештај о раду ИРБ-а и фондова, који је разматран у Народној скупштини, био је за 2014. годину. Тај извјештај је и посљедњи који је ИРБ објавила на свом сајту.

Након тога извјештаји су престали да долазе пред посланике и од јавности су скривани детаљи пословања ИРБ-а чиме је директно кршен Закон о ИРБ-у који у члану 14. прописује да је „Надзорни одор банке надлежан да подноси Народној скупштини РС на усвајање годишњи извјештај о пословању банке и фондова, са извјештајем независног спољног ревизора“.

Недавно је о овом питању расправљано и у Народној скупштини када је из опозиционих партија затражено да се у дневни ред уврсте извјештаји о пословању ИРБ-а у ранијим годинама, што је одбијено. За је било 20 посланика, против 17, а суздржана 33 посланика.

Посланик ПДП-а у НСРС Јелена Тривић каже да је очигледно да Влада РС не поштује парламент и да се власт поставља изнад закона. Она додаје да је питање пословања ИРБ РС постављено много пута.

– Посланици су те извјештаје тражили и у претходном сазиву, а сада поново инсистирамо да нам се они доставе. Питања постоје, али одговора нема. Не очекујем да се било шта деси – казала је Тривић.

Она подсјећа да је парламент у року од три дана одобравао милионске кредите и истиче да то никада није представљало проблем скупштинској већини, али да је више него очигледно да их не занима пословање ИРБ РС.

– Шта желе да сакрију? Огромне губитке и одлуке о пласману одређених кредита. ИРБ РС се преко својих фондова изложила штетним трансакцијама и активностима. Желе да сакрију и како су пропале три банке у РС. Желе да сви забораве то и комотна већина у парламенту то дозвољава – казала је Јелена Тривић.

Главни уредник пословног портала capital.ba Синиша Вукелић каже да је игнорисање Инвестиционо-развојне банке према парламенту најбољи показатељ односа извршне власти према законодавној. Вукелић додаје да се у случају ИРБ РС најбоље види како се власт односи према имовини грађана.

– ИРБ РС газдује комплетном имовином РС, а има у свом посједу више од 500 милиона марака које је добила продајом „Телекома“. У пословању ИРБ РС нема довољно котроле. На челу банке је и даље особа против које се води поступак пред Судом БиХ – казао је Вукелић.

Он подсјећа да су многи говорили о огромној злопупотреби положаја, о непотизму и кредитима који су одобравани захваљујући страначким и рођачким везама. ИРБ РС је под притиском ММФ-а морао да искључи министре из великог кредитног одбора, али Вукелић сматра да конце у пословању ове банке и даље вуче политика.

– Директори фондова су и даље фикуси који ни о чему не одлучују. То је огроман проблем. Управа ИРБ РС подједнако игнорише законске обавезе и новинарска питања – казао је Вукелић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име