Srpska prvi put ima manje od 2.000 rođenih u prvom tromjesječju

foto: cazin.net

U prvom tromjeskečju ove godine Republika Srpska je prvi put imala manje od 2.000 rođenih, tačnije – 1.935. Prošle godine u prvom tromjesečju rođeno je 2.183, a 2018. godine – 2.416 beba.

Ovo je samo nastavak negativnog prirodnog priraštaja nakon što je broj živorođenih u Republici Srpskoj u 2018. godini iznosio je 9.172, a broj umrlih 14.499, dok je prošle godine statistika bila još gora: živorođenih je bilo 8.821, a umrlih 14.854.

– Podaci su takvi da teško može doći do poboljšanja. Razloga za to je mnogo. Naša populaciona politika nije pravilno struktuisana. I prirodni proraštaj i migracije imaju negativan predznak, a to dodatno usložnjava problem – kazao je nedavno za IZVOR demograf Aleksandar Čavić.

Reproduktivne kvote su, dodaje on, sve manje, a nakon što određeni procenat stanovnika dođe u reproduktivnu fazu, tada nastupaju migracije. Baza koja ostvaruje potomstvo u Srpskoj je, kaže Čavić, sve manja.

Potrebno je, dodaje on, usvojiti dokument koji će počivati na struci i koji će podržati parlamentarne i vanparlamentarne organizacije, akademski krugovi, vjerske zajednica, stručna javnost…

– Niko ne smije da sumnja u taj dokument. Niko ne smije da sumnja da li će on da se provodi. U tom dokumentu je potrebno definistai sve korake za poboljšanje populacione politike – kazao je Čavić.

Kroz komparativnu populacionu politiku moguće je sasgledati sve setove mjere. Nijedna pojedinačna mjera neće dati rezultate.

– Uzmimo za primjer jedan problem. Mi imamo visok prag prvog rođenja. To znači da roditelji prvo dijete dobijaju u sve kasnijim godinama. To nikakve pare ne mogu da poprave. To je veoma problematično iskustvo za žene, pa se onda mali broj njih kasnije odlučuje za drugo dijete – rekao je Čavić.

G. Dakić / izvor.ba

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime