Struka za ublažavanje mjera uprkos rastu oboljelih

Jedanaestog maja u Republici Srpskoj se otvaraju kafane, kafići, restorani, roštiljnice, frizerski i kozmetički saloni, teretane na otvorenom. Premijer RS Radovan Višković rekao je da je struka rekla da ove mjere mogu biti ublažene uprkos porastu oboljelih od koronavirusa u proteklih sedam dana. 

Istog dana počinje i javni prevoz lica na područnim i republičikm autobuskim linijama, otvaraju se ustanove predškolskog obrazovanja, privatne stomatološke ordinacija, fitnes-centri, auto-škole i kladionice.

– Tačno je da ima više zaraženih. Resorno ministarstvo je pravilo analizu, a saglasnost za ublažavanje mjera je dala struka. Određeni skok je zabilježen u odnosu na dosadašnji period, ali već danas je znatno manji broj zaraženih – rekao je Višković.

On je dodao da su urađene preventivne trijaže u ustanovama koje su potencijalno „zanimljive“ za koronavirus.

– Išli smo u staračke domove i ustanovili smo da se od jučerašnjih 69 zaraženih više od polovine tog broja odnosilo na dom za stara lica u Derventi i za bolnicu u Doboju koja je opet povezana za starački dom. Niko prije toga ni u bolnici, ni u domu nije imao simptome, niti je tražio da se rade testiranja – kazao je Višković.

Višković je dodao da su tražili da se kontrolišu takve ustanove i podsjetio da je danas u domu za stara lica u Kalinoviku jedan radnik pozitivan na koronavirus.

U Srpskoj je danas na koronavirus pozitivno 16 osoba, dok je juče prisustvo virus kovid-19 potvrđeno kod 69 osoba. Prošle sedmice je, u samo dva dana, koronavirusom zaraženo 112 osoba.

G. Dakić / izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime