Tačno u podne: Dodik pisao svim parlamentarnim strankama u RS

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je danas pismo svim parlamentarnim strankama u Republici Srpskoj povodom najave da će pokrenuti zaštitu vitalnog interesa u vezi sa potpisivanjem memoranduma između Centralne izborne komisije BiH i američke agencije za izborne procese. Dodik traži da stranke na njegov dopis odgovore do 12 časova.

Dodik u dopisu podsjeća da se na 15. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH našao i Prijedlog odluke o davanju odobrenja za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES).

– Smatram da postoji opasnost od direktnog miješanja u izborni proces te da je opasno bilo čije uplitanje u poslove vezane za sajber sigurnosti te miješanje u direktne nadležnosti BiH da samostalno sprovodi izborni proces. Zbog toga sam na sjednici glasao Protiv, dok su druga dva člana podržala sklapanje takvog ugovora – naveo je Dodik u dopisu.

Dodik ističe kako traži stav parlamentarnih stranaka o tome da li je ovaj Memorandum štetan po vitalne interese Republike Srpske, a rok strankama za odgovor je – tačno u podne.

Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević kaže kako podržava svaki sporazum koji može doprinijeti održavanju fer i korektnih izbora, te još transparentnijeg izbornog procesa.

– Iz iskustva u dosadašnjem izbornom procesu, a posebno sa referenduma o opozivu načelnika opštine Teslić 3. marta 2019. godine, potpuno je jasno da se SNSD služi manipulacijama i zloupotrebom izbornog procesa, te otvorenom izbornom krađom, te je za očekivati da se nastavi time baviti i u ovom izbornom ciklusu – kazao je Miličević.

Milan Miličević

Protivljenje još transparentnijem izbornom procesu je, dodaje on, indikator onih političkih snaga koje ne žele fer i korektne izbore, već unaprijed planiraju izbornu krađu na predstojećim lokalnim izborima. To je jedini razlog zašto takvim političkim snagama ne odgovaraju što transparentniji izbori.

– Svaki dodatni monitoring izbornog procesa, bilo od strane domaćih ili međunarodnih organizacija, može samo unaprijediti kvalitet samog izbornog procesa, a u interesu svih učesnika izbora je da oni budu sprovedeni fer i korektno – rekao je Miličević.

Iz Partije demokratskog progresa kažu kako su uvijek spremni da aktivno učestvuju na sjednicama NSRS na kojoj će se raspravljati o svim mjerama potrebnim za održavanje zakonitih, fer, transparentnih i slobodnih izbora, uključujući i sprečavanje zloupotrebe javnih resursa radi promocije određenih kandidata.

– Smatramo da pobrojane anomalije imaju najštetnije moguće posljedice po vitalne interese Republike Srpske. Neka srpski član Predsjedništva BiH sazove sjednicu i i te kako ćemo dati svoje prijedloge i stav po ovim, kao i po pitanju dostavljenog Memoranduma – kazala je portparol PDP-a Anja Petrović.

G. Dakić / izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime