ТЕНДЕР ПО ЖЕЉИ НАЧЕЛНИКА: Хоћу Шкоду, незадовољни нек’ се жале

0
285
cosic
foto: srpskainfo.com

„Искрено ћу вам рећи, ‘Шкода октавија’ је одлично возило и ја сам заиста желио да је купимо. Слободно то можете да напишете.“

„Хоћете ли нам то поновити у камеру?“

„Наравно да нећу баш овако поновити, али ћу свакако рећи да је то одличан аутомобил према потребама општине. Дођите слободно.“

Овако је текао телефонски разговор са Љубишом Ћосићем, начелником општине Источно Ново Сарајево, који ових дана планира да, новцем грађана, купи нови службени аутомобил. Све ово, још половином прошле године, аминовала му је Скупштина општине, наводећи да аутомобил не смије да кошта више од 55.000 КМ са урачунатим порезом на додату вриједност.

Потпис на одлуку ставио је предсједник СО Александар Главаш (ДНС), десна рука Ненада Нешића, прекаљеног путара на привременом раду у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине, главног трговца у Источном Новом Сарајеву, али и тазе грађевинца који почне градњу зграде, а потом је уцрта у регулациони план.

Ћосић се потом бацио на посао, па се са општинским тендер-специјалистима које воли да похвали, потрудио да у тендерској документацији, за 54.990 КМ, нацрта аутомобил који искрено жели. Уз многобројне широко постављене спецификације, измјерио је и дужину аутомобила и одредио запремину пртљажника. Јасан знак ауто-дилерима да му је потребан или „BW pasat“ или „Шкода октавија“!

Дискриминисао је ауто-куће на овдашњем тржишту, грубо прекршио Закон о јавним набавкама БиХ, али се није много потресао. Јер, зна шта жели!

– ‘Шкоду октавију’, у којој се возим ја, набавили смо 2014. године. Сада, за потребе Скупштине општине, желимо да обезбиједимо једно возило. Увијек бирамо набавку гдје је дио средстава наше учешће, а дио враћамо кроз лизинг, па и ова набавка то предвиђа. Не желим да избјегнем да кажем да сам, возећи се у овој ‘Шкоди’, закључио да се ради о возилу које је за четири године прешло 200.000 километара без кварова, са минимумом потрошње. Ако ме питате да ли бих желио да то буде то возило – да, желио бих. Да ли смо намјестили да то буде шкода или пасат – не, нисмо. Само смо жељели да то буде аутомобил те категорије и квалитета у цијени коју можемо да платимо – објашњавао је Ћосић у камеру Журнала.

На констатацију да, када пропише запремину гепека и дужину аутомобила, јасно је да то могу да буду само ова два аутомобила, одговара:

– Субјективно, мени се то возило допада. Ово је други пут да расписујемо тендер, први пут се нико није јавио. Сада се јавио само „Porsche Inter Auto“ из Сарајева и закључићемо уговор с том фирмом. Незадовољни могу да се жале Канцеларији за жалбе у Бањој Луци – одговара начелник из реда Савеза независних социјалдемократа, владајуће странке у Републици Српској.

Ћосићева самовоља овдје свакако не престаје. Иако је напоменуо да је Скупштина општине дозволила куповину за њене потребе, сковао је паклен план.

– Стару „Шкоду“ ћемо пребацити Скупштини општине, а нову ћу возити ја – најавио је.

Ово није посљедњи овогодишњи ауто-шопинг, Ћосић има дозволу за набавку још једног – до 25.000 КМ. У ту жељу спаковао је:

На кршење Закона у Источном Новом Сарајеву упозоравају и из Фонда отворено друштво БиХ.

– Предвидјели су заиста најтранспарентнији поступак, техничке спецификације широко поставили, али, на основу два критерија, димензије аутомобила и запремине пртљажника, јасно је да се преферира „BW pasat“ или „Шкода октавија“. Наше тржиште аутомобила је велико и за ову процијењену вриједност може да се добије много бољи аутомобил него што је то предвиђено техничком спецификацијом – наводи Мерван Мирашчија из овог Фонда.

Начелник одговара:

– Закон није прекршен док то неко званично не каже!

Ћосић ће тако прогурати и ову криминалну причу, али возни парк ће обновити, јер је „врло оскудан“.

– У најбољем стању је пет године стара „Шкода“, ту је „Шкода фабија“ стара 15 година и „Голф 2“. За потребе општинског парламента, на реверс је, од Центра за социјални рад узет „Пежо 307“ стар 13 година.

Због прескупе куповине на рачун општинског буџета дигла се и опозиција. Општинари немају службене аутомобиле, али, тврде, немају ни уплаћене доприносе. Све ово је, каже за Журнал Милан Ковачевић, шеф општинског Клуба одборника СДС, бахатост којом се задовољавају искључиво личне потребе.

– Општина много дугује добављачима, радницима општине касни уплата доприноса. Нисмо кредитно способни, ниједна банка неће да нам одобри кредит, више од два милиона КМ смо у минусу. То је бахатост власти на републичком нивоу, која се преноси и на локални. Били смо против куповине, јер општина има друге животне потребе. На примјер, било би корисније да су платили уређење паркова који су у изузетно лошем стању – наводи Ковачевић.

Ћосић би, у свом маниру, одговорио:

– Незадовољни могу да се жале!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име