Vlada RS traži od komunalne policije više prekršaja

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave poslalo je prije tri dana dopis svim opštinama u Srpskoj instrukciju u kojoj se, između ostalog, od komunalne policije traži snažnija kontrola nad mjerama koje su propisane Uredbom sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. 

U ovoj instrukciji se navodi kako je i komunalna policija zadužena na nadzor koji se odnosi na „korišćenje lične zaštitne opreme i pridržavanja zaštitnih mjera fizičke distance na javnim površinama“.

– Kako u izvještajnom periodu, počev od 1. maja do danas, komunalna policija nije utvrdila kršenje mjera koje se odnose na korišćenje lične zaštitne opreme i pridržavanja zaštitinih mjera fizičke distance, napominjemo da ste obavezni na provođenje nadzora nad propisanim mjerama – stoji u ovoj instrukciji.

Advokat Jovana Kisin za IZVOR podsjeća da je Ministarstvo nadležno da nadzire i kontroliše rad Komunalne policije kao organa jedinice lokalne samouprave.

– Naravno, opet dolazimo do selektivnog pristupa kada je u pitanju funkcionisanje državnih organa. Kada je u pitanju kažnjavanje građana da bi se napunio budžet, onda su ekspresni. A kada je bilo šta u interesu građana, onda nisu u mogućnosti da postupaju, jer je vanredno stanje – kazala je Kisin.

Resorni ministar Lejla Rešić kaže da nema govora o pritisku na komunalnu policiju i dodaje da ova instrukcija nije donesena s tom namjerom.

– Donesena je uredba sa zakonskom snagom koja propisuje šta su čije obaveze. Ona je stupila na snagu pred prvomajske praznike. Nisu nam dostavljali podatke koje su nam trebali dostavljati i zato je upućena ova instrukcija – kazala je Rešić.

Jedina svrha instrukcije je, dodaje ona, da podsjeti komunalnu policiji na njihovu zakonsku obavezu.

– Počeli su da dostavljaju te izvještaje. Nisu radili za praznike i to je jedina svrha dopisa – da se uspostavi sistem izvještavanja – kazala je Rešić.

G. Dakić / izvor.ba

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime