back to top

5 stvari koje trebate znati o ovom ukrasu

Piercing nije novost i nešto što je došlo s „modernim dobom“. Prva pojava piercinga zabilježena je u 9. stoljeću pr. Primjena piercinga je raznolika: tijelo se obilježavalo kao znak pripadnosti određenom plemenu, društvenom statusu ili tituli. To je poseban i prastari fenomen, prisutan u različitim kulturama. Danas je umjetnost ukrašavanja tijela napredovala i prisutna je posvuda. Zato je potrebno upoznati se s mogućim komplikacijama koje piercing u nosu može izazvati.

*Članak je informativnog karaktera i nije zamjena za liječničku pomoć! Svi savjeti su čisto dobronamjerni, ali ne i profesionalni! U slučaju da primijetite alergijsku reakciju na piercing, posjetite liječnika!*

Različite vrste piercinga za nos

Postoji nekoliko vrsta piercinga u nosu, a nazivaju se ovisno o položaju. Najčešće je bušenje septum i nosnice (nosnica), ali je sve popularniji i most (most). Ostale vrste su njihove modifikacije.

Boli li piercing u nosu?

Podnošljivost boli je individualna stvar. Općenito mišljenje ljudi koji imaju piercinge na raznim dijelovima tijela je da je piercing u nosu najmanje bolan. Piercing nosnica i septuma više je neugodan nego bolan.

Igla iritira sinuse i živce u nosu, pa očekujte da suze teku refleksno.

Most je zapravo vrlo jednostavan piercing, iako ne izgleda tako. Probušena je koža između obrva, a ne kost, kako mnogi misle. Koža na tom mjestu je tanka, pa je stupanj boli minimalan. No, upravo zbog tako tanke kože lakše se može dogoditi da tijelo odbije piercing i da koža na tom mjestu postane još tanja.

Vrhovi za bušenje nosa

Ono što se mora naglasiti je da morate pronaći piercera koji buši SAMO IGLOM, A NE PIŠTOLJEM.

Piercing iglom je neophodan iz više razloga. Prije svega, higijena: igla mora biti nova, otvorena ispred vas. Bušilica, koliko god bila dezinficirana, nikada ne može biti potpuno sterilna, što povećava mogućnost infekcija.

Drugo, pištolj vrši pritisak na mjesto uboda s više strana. U tom slučaju može doći do pucanja kapilara ili hrskavice, ovisno o tome koje se mjesto buši. Igla je sigurnija jer je pritisak usmjeren samo na željenu točku.

Narukvica ili medicinska naušnica?

Kada je u pitanju piercing septuma i nosnice, glavno pitanje je da li staviti medicinsku, malu naušnicu ili ogrlicu? Postoji mnogo različitih pristupa ovoj temi, a svaki piercer ima svoju teoriju.

Postoje pierceri koji će odbiti staviti uteg odmah nakon piercinga, a za to postoje opravdani razlozi. Kada se piercing probuši, prirodna reakcija tijela je da ga odbaci i stegne oko naušnice.

Piercing u nosu vrlo brzo zacjeljuje zbog sluznice s unutarnje strane nosa. Zato je oblik naušnice važan: zatezanjem kože oko naušnice nastaje buduća rupica. Ako prva naušnica alkalako se može dogoditi da se koža zbog čestog kretanja i zbog specifičnog oblika ne zateže kako treba.

Problemi s kožom: keloidi

U slučaju da ste se ipak odlučili umjesto medicinske naušnice nositi narukvicu, može doći do određenih komplikacija.

Keloidi se često mogu pojaviti iznad naušnica koje su kružnog oblika. Najčešće su uzrokovane pritiskom kože koji je neravnomjerno raspoređen. Keloidi se mogu pojaviti i iznad obične, medicinske naušnice, ali puno rjeđe. U ovom slučaju, pojavljuju se kada je piercing traumatiziran, npr. uhvatiti se za odjeću.

Keloidi su izrasline iznad naušnice. Ponekad su to samo kvržice, slične prištićima, a ponekad se u izraslini nalazi bijelo-žuta tekućina. Iako se mogu činiti strašnima i izazivati ​​paniku, nema razloga za to. Keloidi su česta pojava i ponekad se mogu pojaviti spontano.

Kod žena s masnom kožom može se dogoditi da se keloidi pojave neposredno prije menstrualnog ciklusa jer je tada lučenje sebuma jače. Kako se pojave, tako mogu i nestati.

Keloide možete “liječiti” kod kuće. Međutim, prije toga važno je razlikovati infekciju od keloida. Ako iz rane izlazi zelenkasta tekućina, mjesto je vruće na dodir ili imate temperaturu, otiđite liječniku.

piercing nosa
Boli li piercing u nosu?

Nemojte uklanjati piercing ako vam se pojavi keloid. Na taj način će rupa zacijeliti, ali će keloid ostaviti traumatizirano tkivo. To ostavlja ožiljke s obje strane piercinga. Postoji nekoliko načina kako ubrzati nestanak keloida.

Fiziološka otopina i fiziološka otopina

Fiziološka otopina predlaže se kao sredstvo za čišćenje piercinga neposredno nakon piercinga. Mala bočica otopine košta deset dinara, trebat će vam nekoliko bočica. Kada se otopina otvori, potrebno ju je nanijeti na štapić za uši, pazeći da se komadići vate ne zalijepe za piercing.

Područje oko piercinga treba čistiti nježnim pokretima, izvana i iznutra. Ako se pojavi keloid, prokuvajte vodu i u nju stavite kašiku morske soli (u zdravoj hrani oko 50 dinara). Ostavite da se ohladi i namočite vatu u otopinu dok je još mlaka.

Stavite vatu na piercing i držite dok se ne ohladi. Ova otopina će omekšati keloid i kožu oko piercinga, a ujedno ju i dezinficirati.

Čajevac-biljka čaja

Popularan prirodni antibiotik je eterično ulje čajevca. Čajevac se također koristi za prištiće i akne na licu. Eterično ulje čajevca je jako, pa treba biti oprezan s njegovom primjenom.

Može se naći u zdravoj hrani za oko 500 dinara. Potrebno je nanijeti malu količinu na štapić za uši i izravno nanijeti ulje samo na keloid/prištić. Ulje čajevca može isušiti kožu i time je oštetiti, stoga je važno biti oprezan pri njegovoj uporabi.

Ako je vaš keloid poput prištića, odnosno vidi se njegov sadržaj, čajevac će ubrzati njegovo pucanje. Nemojte se uznemiriti kada vidite krv i njezin sadržaj kako izlazi iz keloida. Za nekoliko dana i nekoliko korištenja, ipak će nestati.

piercing nosa
Piercing u nosu: sve što trebate znati o ovom ukrasu!

Nemojte istiskivati ​​keloid!

Ne pokušavajte fizički ukloniti izraslinu. To uzrokuje dodatnu traumu na koži i usporava njezino zacjeljivanje. Ako primijetite da je bol nakon piercinga jača i ne popušta, posjetite liječnika.

U posljednjem slučaju – hidrociklin

U slučaju da zbog trenutne epidemiološke situacije niste u mogućnosti kontaktirati liječnika, raspitajte se o hidrociklinu. Hidrociklinska mast je antibiotik i u ekstremnim slučajevima upale može se koristiti za piercinge.

Prije svega, pročitajte karakteristike lijeka. Budite oprezni s lijekovima i nemojte ih uzimati bez savjetovanja s liječnikom!

Pokušajte ne dodirivati, pipati, motati i ne uvrtati piercing. Često se događa da piercing stvara tikove, pogotovo ako se opterećujete keloidom. Ne uvrćite naušnicu, ne grebite se i ne hvatajte naušnicu prilikom mijenjanja.

Također, kada brišete lice ručnikom, pazite da ne ogrebete piercing. Održavajte ga i čistite redovito, ali nemojte pretjerivati. Dopustite koži da prihvati strano tijelo. Uživajte u svom novom ukrasu i divite se svom novom izgledu!

Preporučujemo da pročitate i ove zanimljive članke:

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima