AKO POSJEĆUJETE NEKE OD SLJEDEĆIH DRŽAVA NE RADITE OVE STVARI! Bićete opljačkani, napadnuti, a ne ginu vam ni KAZNE

Kada otputuju u drugu zemlju često se dešava da se mnogi ne informišu na vrijeme o pravilima, običajima i kaznama koji vladaju u datoj kulturi.

Određena ponašanja koja su karakteristična kod nas u drugim zemljama potpuno su neprihvatljiva, pa čak i kažnjiva. Bloger za putovanja Džon Miskis podijelio je nekoliko stvari koje bi kao turisti trebalo da izbjegavate tokom boravka u nekoj od sljedećih zemalja. Evo šta su rekli njihovi državljani:

Njemačka

Ako ste u Berlinu i naiđete na spomenik, umjetničku instalaciju ili slično, odnosite se prema tome s poštovanjem. Postoje velike šanse da je to neka vrsta spomenika iz Drugog svjetskog rata, simbol holokausta ili njemačkog odvajanja.

Italija

Količina turista koji se penju, grebu i skrnave spomenike je ogromna. Najviše na udaru je bio Koloseum u Rimu, a nedavno je kažnjen turista koji je na njemu urezao svoje i ime svoje vjerenice.

Danska

Danci i uopšte Skandinavci poznati su kao “hladan” narod. Kada posjećujete Dansku, izbjegavajte da sjedite pored ljudi u javnom prevozu, osim ako nema drugih slobodnih mjesta. Danci su nevjerovatno osjetljivi na svoj lični prostor i privatnost.

Španija

Ako šetate u Barseloni, izbjegavajte korišćenje mobilnih telefona na ulicama jer ćete lako biti opljačkani.

Francuska

“Ne idite u Pariz ili na francusku rivijeru. Pariz je lijep na nekoliko dana, ali to je turistička zamka s visokim cijenama. Francusku rivijeru čine samo betonske plaže”, napisala je jedna Francuskinja.

Austrija

Ako pješačite austrijskim planinama sa svojim psom, obavezno ga stavite na uzicu. Krave će vas povrijediti ako se osjećaju ugroženo. Inače, ne uznemiravajte krave i držite se podalje od njih u svakom slučaju.

Velika Britanija

Jedan Britanac preporučio je turistima da pristojno čekaju u redu kada se nalaze u njegovoj državi. Čak i ako nema reda, samo se osvrnite oko sebe i pitajte sve koji su u blizini da li čekaju li u redu. U Velikoj Britaniji uvijek postoji red.

Češka

“Ja sam porijeklom iz Češke i nešto čega bi svaki turist trebalo da bude svjestan jeste privatnost. Postoji mogućnost da budete uhapšeni ako gurate nos u tuđe živote. Mi Česi nismo tolerantni na takvo ponašanje”, poručio je jedan Čeh.

pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima