back to top

Ante je nožem usmrtio mladića (22): prijeti mu do 20 godina zatvora, odvjetnik je objasnio detalje

Ante Rušić (31) iz Splita koji je nožem oštrice od 24 centimetra usmrtio dvadesetdvogodišnjeg Splićanina bit će uskoro u pratnji svog odvjetnika Darka Stanića doveden u Županijsko državno odvjetništvo kod tužiteljice Snježane Žarković, koja je rukovodila očevidom i nakon samog ubojstva, nakon čega će ga odvesti i sucu istrage Mlađanu Prvanu. Nema šanse da se Rušiću ne odredi istražni zatvor zbog same težine djela, prenosi Slobodna Dalmacija.

Rušića je policija kazneno prijavila za “obično” ubojstvo, za što zakon predviđa kaznu od pet do dvadeset godina zatvora. Dakle ubojica, kako sada stvari stoje, ne može dobiti više od dvadeset godina zatvora.

Bez obzira na to što se zna da je nakon prepirke Rušić išao u svoj stan po nož kojim je ubio 22-godišnjaka, očigledno ovdje nisu nađeni elementi upornosti u činjenju kaznenog djela. Da je ubojica zadao više uboda 22-godišnjaku, onda bi se moglo govoriti i o teškom ubojstvu, pogotovo ako je žrtva pretrpjela veliku bol i strah prije smrti. Policija očigledno nije pronašla ni elemente za ubojstvo iz koristoljublja, iako je javni pogovor da je ubojica žicao novac i posegnuo za nožem kada ga nije dobio.

– Takva policijska kvalifikacija kaznenog djela o kojoj mi govorite može se promijeniti i tijekom istrage, pa čak i nakon podizanja optužnice, ako se nađu neki novi momenti ili doznaju činjenice koje se u ovom trenutku ne znaju. Tužiteljstvo, u ovom slučaju Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, jedino je ovlašteno promijeniti kvalifikaciju ovog kaznenog djela ako zaključi da za to ima realne osnove. Dakle, čak i tijekom suđenja – rekao je poznati zagrebački odvjetnik Milko Križanović, koji se bavi kaznenim pravom, za Slobodnu Dalmaciju.

Splitska policija osumnjičila 31-godišnjaka za ubojstvo mladića

Splitska policija osumnjičila je 31-godišnjaka za ubojstvo, tereteći ga da je u noći na subotu nožem na ulici usmrtio 22-godišnjaka, dok je drugi uhićenik prijavljen prekršajno zbog sudjelovanja u sukobu koji je prethodio ubojstvu.

Osumnjičeni 31-godišnjak nakon policijskog istraživanja predan je pritvorskom nadzorniku te kazneno prijavljen splitskom Županijskom državnom odvjetništvu, izvijestila je u nedjelju policija.

Terete ga da je u subotu, oko 50 minuta poslije ponoći, na Mažuranićevom šetalištu nakon verbalnog i tjelesnog sukoba otišao u stan po nož, vratio se natrag na ulicu do 22-godišnjaka koji se udaljavao te mu zadao nožem ubodnu ranu u predjelu desne strane prsišta.

Napadnuti mladić je u 1.20 sati preminuo u Kliničkom bolničkom centru Split.

Za drugog muškarca (37), koji je također uhićen nakon ubojstva, utvrđeno je da je počinio prekršaj protiv javnog reda i mira pa je priveden na Općinski prekršajni sud.

Navodno je riječ o bratu glavnog osumnjičenika, a istraga je pokazala da je zajedno s njim sudjelovao u verbalnom i tjelesnom sukobu koji je prethodio ubojstvu.

Osumnjičeni 31-godišnjak, prema pisanju medija, više je desetaka puta uhićivan zbog tučnjava, razbojničkih krađa, narušavanja javnog reda i mira i droge.

The post Ante je nožem usmrtio mladića (22): prijeti mu do 20 godina zatvora, odvjetnik je objasnio detalje appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima