back to top

BAKLAVA ROLNICE OD PRHKOG TIJESTA Zalogaji puni oraha zaliveni slatkim sirupom

Sastojci:

100 g putera
1/2 šolje ulja
1/2 šolje griza
1 jaje
2 kašike jogurta
2 kašike sirćeta
1 kesica vanilin šećera
1 pakovanje praška za pecivo
3 šolje brašna
1 činija oraha

Za sirup:
3,5 šolja vode
3 šolje šećera
1 kriška limuna

Recept za baklavu sa orasima od prhkog tijesta:

U posudi pomiješajte puter sobne temperature, pa sipajte ulje i jogurt, a onda dodajte jaje i vanilin šećer. Sve dobro sjedinite, pa dodajte griz, prosejano brašno i prašak za pecivo i umijesite prhko tijesto. Umotajte u providnu foliju i ostavite da u frižideru pola sata. Prhko tijesto stavite između dva lista pek papira, pa razmijesite u tanak kvadrat. Izblendirajte orahe, pa pospite i rasporedite u malo debljem sloju po prhkom tijestu. Podijelite uzudžno na trake, pa presjecite duž sredine tijesta. Urolajte baklave, pa zalepite ivice čvrsto kako ne bi ispali orasi. Poredajte baklava rolnice po plehu obloženom pek papirom pa pecite na 170°C dok ne požute. U šerpu dodajte vodu i šećer, dobro promiješajte, pa ostavite da sirup provri na srednjoj temperaturi. Ubacite sok od iscjeđene kriške limuna i ostavite da se kuva još 15 minuta uz lagano mešanje. Nakon toga isključite ringlu i ostavite da se ohladi sirup, pa prelijte baklava rolnice.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima