back to top

Bez izgladnjivanja: Dijeta koju preporučuju ljekari

Stručnjaci iz klinike Mayo – američkog medicinskog centra iz Minnesote usmjerenog na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i istraživanje – razvili su dugoročni program za regulaciju težine.

Program se ne temelji na brzinskim rješenjima niti dramatičnom gubitku kilograma u kratkom vremenskom periodu.

Naprotiv, osmišljen je na temelju istraživanja i kliničkih ispitivanja s ciljem preoblikovanja životnih navika, usvajanja jednostavnih promjena koje će rezultirati zdravom težinom, a koju možete održavati do kraja života bez ikakvih problema.

Ne morate otputovati u Sjedinjene Američke Države da biste se podvrgnuli programu klinike Mayo. Glavni upute ovoga programa možete pronaći na njihovim internetskim stranicama.

Savjeti su to koje ste vjerovatno već čuli (ali kojih se rijetko tko pridržava) kao što je kao što je svakodnevna tjelesna aktivnost u trajanju od minimalno pola sata, konzumacija više voća i povrća, ali i zabrana gledanja televizije (mobitela i računala) dok jedete svoje obroke.

S ovim programom ne samo da ćete smršaviti i doći do svoje željene težine, već ćete i smanjiti zdravstvene rizike za određene bolesti te se osjećati odlično, tvrde na internetskoj stranici klinike Mayo.

Dvije faze mršanja

Program se sastoji od dvije faze – Lose it (Izgubi) i Live It (Živi). U prvoj fazi koja traje 14 dana moguće je izgubiti između 2,5 do 4,5 kilograma na siguran i zdravi način. U ovom periodu osoba se fokusira na kalorijski deficit odnosno smanjivanje unosa za 500 kalorija dnevno (ili više od toga,  u zavisnosti od težine pojedinca i njegovim prehrambenim navikama).

Nikad se nemojte izgladnjivati! Ako niste sigurni koliko biste kalorija trebali jesti obratite se ljekaru ili nutricionisti.

Osobama se u prvoj fazi programa preporučuje da svaki dan započinju zdravim doručkom te da prestanu grickati hranu između obroka, osim ako nije riječ o voću i povrću. Potiču se da izbace procesirane šećere i gotovu hranu iz jelovnika te pripremaju sami svoju obroke kod kuće kako bi tačno znali koliko konzumiraju masnoća i šećera.

Imajte na umu da svaki obrok ne mora sadržavati meso – izvore bjelančevina možete pronaći i u ribi, jajima i mlijeku, ali i namirnicama biljnog porijekla kao što su grah, slanutak, leća, tofu i slično.

Druga faza je zapravo cjeloživotni pristup zdravlju u kojoj se uči više informacija o odabiru hrane, veličini porcija, planiranju jelovnika, vježbanju i pridržavanju zdravih navika. Ljudi u ovoj fazi nastave bilježiti stabilan gubitak težine od pola do jednog kilograma svake sedmice sve dok ne postignu svoju ciljanu težinu.

Šta zapravo možete jesti na programu Mayo klinike?

Stručnjaci klinike Mayo osmislili su piramidu zdrave tjelesne težine kako bi ljudima pomogli da jedu hranu koja je zasitna i zdrava. Na dnu piramide nalazi se povrće i voće, potom slijede ugljikohidrati u vidu cjelovitih žitarica i bjelančevine.

Pri vrhu piramide nalaze se zdrave masnoće kao što su orašasti plodovi, sjemenke i maslinovo ulje, a na samom vrhu slatko. Glavna poruka je jednostavna – poželjno je jesti više hrane iz podnožja piramide, a manje s vrha, te se više kretati.

Da, na ovom programu može se jesti slatko, ali ne više od 75 kalorija dnevno. Kada pogledate kalorijsku vrijednost klasičnih kolača i slatkiša to nije mnogo. Baš zato preporučuje se da se slatkim nagradite svakih nekoliko dana, a ne svaki dan, prenosi Zadovoljna.hr.

Kako izgleda dnevni jelovnik programa Mayo klinike?

DORUČAK: zobena kaša sa šumskim voćem i kruškom
RUČAK: varivo od graha i korjenastog povrća s malo pesta na vrhu
VEČERA: piletina pečena u rerni s brokulom, lukom i paradajzom
MEĐUOBROK: banana

(Zene.ba)

Bez izgladnjivanja: Dijeta koju preporučuju ljekari Žene.ba.

zene.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima