back to top

BIRN zapošljava zamjenika urednika – Udruženje mreža za izgradnju mira

Redakcija BIRN-a BiH zapošljava zamjenika urednika za izdanje Detektora.

Redakcija Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine traži iskusnog urednika za rad na poziciji zamjenika urednika na pričama i analizama u vezi s temama tranzicijske pravde, korupcije, stranih malignih uticaja i drugim temama na kojima radi portal Detektor (Detektor.ba).

BIRN BiH traži novog kolegu/kolegicu s novinarskim i uredničkim iskustvom, znanjem engleskog jezika i sposobnostima uredničkog rada na analizama, TV produkciji i drugim formama koje objavljuje portal Detektor.

Novi kolega ili kolegica pridružili bi se uredničkom timu BIRN-a BiH i redakciji iskusnih novinara. Tražimo zamjenika urednika koji će osmišljavati, planirati, koordinirati i uređivati rad novinara na temama. Urednički tim – koji sada čine urednik, zamjenica urednika i pomoćnik urednika – želimo proširiti s još jednom kolegicom ili kolegom koji bi urednički radili na sadržajima u produkciji BIRN-a BiH.

Urednici i novinari BIRN-a BiH slijede najviše standarde istraživačkog novinarstva radeći na pričama čiji je cilj da doprinesu pozitivnoj društvenoj promjeni.

Potrebna stručna sprema: VSS (žurnalistika)

Kratak opis radnog mjesta:

 • Urednički rad na analizama, reportažama, vijestima i istraživačkim pričama te TV emisiji;
 • Urednički rad s novinarima na prikupljanju podataka za baze podataka BIRN-a BiH;
 • Urednički rad na izvještavanju o radu pravosuđa u BiH, korupciji, tranzicijskoj pravdi i drugim sličnim temama kojima se bavi BIRN BiH. Razvijanje novih ideja i tema za online portal, kao i stalan rad na unapređenju i daljnjem razvoju projekta.

Kvalifikacije i karakteristike uspješnog kandidata:

 • Poznavanje engleskog jezika (pisanje, čitanje, razumijevanje);
 • Poznavanje političkih prilika u BiH te struktura vlasti i pravosuđa;
 • Poznavanje međunarodnih i domaćih krivičnih procedura;
 • Vještina uspostavljanja dobrih međuljudskih odnosa, dinamična, otvorena, vrijedna i predana osoba;
 • Sposobnost da radi nezavisno i proaktivno;
 • Sposobnost da se ponaša kao timski igrač u uslovima koji podrazumijevaju kratke rokove.

Radno iskustvo:
Iskustvo u online, štampanim ili elektronskim medijima. Uredničko iskustvo od najmanje tri godine.

Nudimo:

 • Priliku za rad u ugodnoj i kooperativnoj atmosferi u timu iskusnih medijskih profesionalaca visokih novinarskih standarda, fokusiranih na teme tranzicijske pravde, politička, ekonomska i društvena pitanja;
 •  Priliku za učenje i profesionalni razvoj, rad na inovativnim i uticajnim projektima kreiranim s ciljem pružanja podrške transformaciji i razvoju zdravog demokratskog društva.

Ukoliko ste zainteresirani da postanete dio tima BIRN-a BiH, svoj CV dostavite do 6. novembra 2023. godine na adresu urednik@birnnetwork.org.

Samo kandidati koji uđu u uži izbor bit će pozvani na intervju.

detektor.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima