back to top

Buško jezero, najveće u Europi, nema niti jedan turistički objekt uz obalu – flash.ba

Jugoslavenski planinar koncesionar Buškog jezera foto: srećko stipović

Možda niste znali, ali u BiH se nalazi najveće umjetno jezero u Europi koje se prostire na površini od 57 kvadratnih kilometara. Jedna je od najbogatijih raznim vrstama ribe. Ovdje dolaze strastveni ribiči iz susjednih zemalja i šire. Međutim, uz obalu ovog jezera nema niti jednog hotela, motela, bungalova, bilo čega gdje bi ribari mogli prenoćiti, dobro pojesti i uživati ​​u pogledu na jezero koje je zaista pravi dragulj prirode. Istina je da je Jozo Ćurković, koji je i vlasnik etno sela, pokušao sagraditi stomatološku ambulantu uz samo jezero. Kad sam razgovarao s njim, rekao je da će ovdje dolaziti Talijani, Nijemci i drugi stranci koji će raditi ugradnju implantata i druge zahvate u ortodontskoj klinici, a pritom uživati ​​u ljepoti jezera i okolice. Naravno, otvorila bi se i nova radna mjesta, pa bi se napokon zaposlili stanovnici okolnih sela oko jezera kad su zbog hidroakumulacije već ostali bez zemlje koja se koristi za proizvodnju struje za susjednu Hrvatsku. jezero, danas se vide samo betonski kosturi Jozine ideje. Kako kaže, vlast je sve zabranila. Zašto, ni on nema odgovor!?

buško jezero, najveće u europi, nema niti jedan turistički objekt uz obalu - flash.ba
ribiči na natjecanju foto: srećko stipović

Razgovarao sam i s koncesionarkom Jugoslavom Brdar koja već tri godine brine o korištenju Buškog jezera za sportski ribolov. Tvrdi da bi se prirodni potencijali jezera mnogo bolje iskoristili kada bi se uz jezero izgradilo nekoliko bungalova u kojima bi ribari mogli prenoćiti, dobro jesti, a ostaviti više novca nego za dnevnu dozvolu.

– Strani ribiči ne žele spavati u Livnu ili Tomislavgradu i pecati na Buškom jezeru. Žele pogled na jezero, kvalitetnu hranu, uslugu. Predali smo vlastima Tomislavgrada zahtjeve za izgradnju nekoliko bungalova kako bismo obogatili ponudu, pa ćemo vidjeti što će od toga biti. Mislim da se potencijal jezera može puno bolje i više iskoristiti“, kaže nam Jugoslav.

Dovoljno je proći samo stotinjak kilometara do rijeke Plive, gdje je dio rijeke iznajmljen koncesionaru koji je stvorio izvanredne uvjete za ribiče. Ribari iz cijelog svijeta dolaze ovamo loviti pastrve i lipljena. Takav se ustupak isplati, a profitiraju i okolni stanovnici koji proizvode domaću hranu. Naravno, Republici Srpskoj idu i porezi i doprinosi za zaposlene.

buško jezero, najveće u europi, nema niti jedan turistički objekt uz obalu - flash.ba
som od preko jednog metra ulovljen u Buškom jezeru foto: privatna arhiva

Na jezeru se baš na dan kad sam snimao reportažu održavalo natjecanje u sportskom ribolovu. Na brani je bilo čak 90 ribiča iz BiH i susjednih zemalja. Neki su ribiči uhvatili somove duže od jednog metra. Jezero ima potencijala. Ima čak i onih koji bi novac uložili u turističko ugostiteljske objekte. Dok se stranački čelnici “nadmudruju” tko će uzeti veći kolač, prirodni potencijali propadaju, a najbolje radno sposobno stanovništvo odlazi trbuhom za kruhom na drugi svijet.

Tekst i fotografije: Srećko Stipović

tntportal.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima