back to top

C4 i C4 X prihvaćaju 48V hibridnu tehnologiju

Krajem 2023. Citroën je predstavio novu 48V hibridnu tehnologiju za model C5 Aircross, a sada je njome opremio i modele C4 i C4 X Hybrid 136. Hybrid 48V tehnologija omogućava vozilima C4 i C4 X Hybrid 136 izuzetno jednostavnu i svestranu upotrebu bez ograničenja punjenja, neusporedivo iskustvo udobnosti i mekoće u vozilu, te gotovo 20 % nižu potrošnju goriva i emisija CO2.

C4 i C4 X su više nego ikad u skladu s očekivanjima kupaca, nudeći benzinske i dizel motore, električne pogone i novo hibridno rješenje za lakši pristup elektrifikaciji. Marka Citroën već je pionir u električnoj ponudi C segmenta, a sada će svoje efikasne benzinske i dizel motore upotpuniti hibridnim sistemom 136, koji će biti dostupan za modele C4 i C4 X. Ova hibridna tehnologija kombinira prednosti benzinskog i električnog pogona. Kompaktni i lagani pogonski sklop 48V hibridne tehnologije uključuje bateriju od 48V koja se puni tokom određenih faza vožnje, trocilindrični motor nove generacije od 136 konjskih snaga dizajniran posebno za prilagodbu ovom novom hibridnom sistemu i novi elektrificirani mjenjač ë-DCS6 s dvostrukim kvačilom u koji je ugrađen elektromotor ë-Motor snage 21 kW, proizveden u Francuskoj.

SMANJENA POTROŠNJA GORIVA UZ POVEĆANU UDOBNOST I PRAKTIČNOST

Ovim novim hibridnim pogonskim sklopom, Citroën nudi novu elektrificiranu alternativu koja vam omogućava da uživate u udobnosti potpuno električnog pogona, osigurate uštedu goriva i smanjite emisiju CO2, dok troškove držite pod kontrolom.

Mogućnost vožnje na električni pogon u gradu: S vozilima C4 i C4 X Hybrid 136 možete voziti na električni pogon u gradu ili izvan njega. U gradu ovaj hibridni model može obaviti do 50 % svojih putovanja u potpuno električnom načinu rada bez emisija i vibracija. Zahvaljujući prednostima potpuno električnog pogona, nesumnjivo ćete se osjećati bolje u vozilu tokom svakodnevnih vožnji po gradu ili izvan njega.

Smanjena potrošnja goriva: Tehnologija Hybrid 48V optimizira performanse i potrošnju modela C4 i C4 X, osiguravajući im prosječnu uštedu goriva od 1 l/100 km (ili 20 %) u usporedbi s benzinskim motorom PureTech 130 EAT8. Važno je napomenuti da je ovaj pogonski sklop izuzetno efikasan i u gradskim sredinama, jer u prosjeku troši skoro 30 % manje goriva.

Smanjene emisije CO2Osim toga, ima i pozitivan učinak na emisije CO2, koje su -20 % niže (ili više od 25 g) u usporedbi s benzinskim motorom PureTech 130 S&S EAT8. Sa svojih 107 grama emisije CO2 po kilometru (prema WLTP kombiniranom ciklusu i ovisno o izvedbi), C4 i C4 X omogućavaju vam vožnju bez ograničenja u mnogim predjelima s ograničenim prometnim režimom.

Jednostavnost i udobnost vožnje: Hibridni pogon najnovije verzije modela C4 i C4 X izuzetno je udoban za upotrebu, budući da oba motora – električni i s unutrašnjim izgaranjem – rade zajedno ili odvojeno, automatski i glatko, bez intervencije vozača. Prilikom naglog ubrzanja elektromotor prenosi dodatnih 9 kW (cca. 12 konjskih snaga) što osigurava ugodnu vožnju u svakom trenutku, dok istovremeno osigurava dinamično ubrzanje.

S baterijom koja se automatski puni dok vozilo usporava, ovaj novi pogonski sklop čini svakodnevnu upotrebu još udobnijom i svidjet će se kupcima koji žele voziti na električni pogon bez brige o punjenju.

auto.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima