back to top

Čavara: Podstaći jačanje privredne saradnje i podizanje sveukupnih odnosa BiH i Kine na viši nivo

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i predsjedavajući Grupe prijateljstva za Aziju PSBiH Marinko Čavara i članovi Grupe prijateljstva Albin Muslić, Aida Baručija, Safet Softić, Šemsudin Mehmedović i Branislav Borenović posjetili su grad i specijalnu ekonomsku zonu Shenzhen u Narodnoj Republici Kini.

Tokom prijema i razgovora s predsjedavajućim Stalnog komiteta Narodnog kongresa Shenzhena Luom Wenzhijem i drugim čelnicima ovog kineskog industrijskog megalopolisa, predsjedavajući Čavara i članovi delegacije PSBiH upoznati su sa izgradnjom, razvojem i funkcionisanjem Shenzhena, grada jugu Kine koji je u proteklih 40 godina, nakon uspostavljanja specijalne ekonomske zone, postao jedan od stubova nove ekonomske politike zemlje i primjer uspjeha ekonomskih reformi i privlačenja stranih investicija.

Kineski domaćini u gradu kojeg zovu “kineska Silikonska dolina” predstavili su prednosti ulaganja u Shenzhen, u kome danas posluje više od 200 vodećih svjetskih kompanija, u kome je realizovano više od 10.000 stranih investicionih projekata i u kome svoje kancelarije i prodajna mjesta ima oko 8.000 tehnoloških kompanija iz cijelog svijeta.

Zvaničnici grada Shenzhena naglasili su da je specijalna ekonomska zona poznata i po aerodromima i jednoj od tri najveće pomorske luke na svijetu, te se pohvalili i činjenicom da taj kineski grad privlači i sve veći broj turista iz cijelog svijeta.

Tokom razgovora kineski zvaničnici pokazali su interes za privrednu saradnju sa Bosnom i Hercegovinom, posebno u oblastima telekomunikacije, trgovine i turizma. Naglašavajući kako se u našoj zemlji proizvodi odlična i zdrava organska hrana, zvaničnici Shenzhena kazali su da su zainteresovani za uvoz voća i povrća u BiH.

Domaćini su uputili i poziv kompanijama iz Bosne i Hercegovine da učestvuju na privrednom sajmu u Shenzhenu, te izrazili uvjerenje da će posjeta visoke delegacije PSBiH doprinijeti jačanju saradnje i prijateljstva dvije zemlje.

Zahvaljujući na dobrodošlici i toplom prijemu, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH i predsjedavajući Grupe prijateljstva za Aziju PSBiH Marinko Čavara kazao je kako su članovi parlamentarne delegacije BiH impresionirani onim što su vidjeli tokom boravka u Shenzhenu, posebno brzinom izgradnje, rasta i razvoja grada i privrede u ovom dijelu Kine.

Potvrđujući da Bosna i Hercegovina poštuje politiku jedne Kine i odnos koji Kina ima prema BiH i svim drugim zemljama koje s Kinom sarađuju kroz inicijativu „Pojas i put“, predsjedavajući Čavara izrazio je uvjerenje da će proširenje ove inicijative kroz osam novih strateški ciljeva koje je prošle sedmice u Pekingu predstavio predsjednik NR Kine Xi Jinping doprinijeti globalnom ekonomskom razvoju, te napretku u odnosima između zemlja i jačanju mira u svijetu.

Izražavajući zadovoljstvo činjenicom da brojna preduzeća iz BiH i regiona jugoistočne Evrope imaju uspostavljenu saradnju sa Kinom, kao i činjenicom da Kina učestvuje u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata u ovom dijelu Evrope, Čavara je ocijenio da će posjeta članova parlamentarne delegacije BiH podstaći jačanje privredne saradnje i podizanje sveukupnih odnosa BiH i Kine na viši nivo.

Tokom boravka u Shenzhenu, predsjedavajući Čavara i članovi delegacije PSBiH posjetili su i Muzej savremene umjetnosti i urbanog planiranja, čudo moderne arhitekture koje je projektovala i izgradila austrijska firma Coop Himmelblau i koje predstavlja simbol privrednog rasta i razvoja grada i specijalne ekonomske zone Shenzhen, kao i cijele NR Kine – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

033.ba

 

biznis.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima