back to top

Coca-Colin doprinos ekonomiji i društvu Bosne i Hercegovine u 2023. godini iznosi 303 miliona maraka – Poslovne novine

Vrijednost direktnog i indirektnog socio-ekonomskog utjecaja Coca-Cole u Bosni i Hercegovini povećana je na 0,65% BDP-a BiH

Coca-Cola već 55 godina posluje u Bosni i Hercegovini. Ovaj značajan jubilej 2024. godine obilježava se nizom aktivnosti. Peta Studija o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini izrađena je kako bi objasnila i dokumentirala doprinos ovoj zemlji i napredak društva u cjelini tokom 2023. godine.

Coca-Cola direktno doprinosi sa 39 mil. KM dodate vrijednosti, dok indirektno podržava dodatnih 264 mil. KM u ekonomiji BiH. To znači da svaka KM koju stvori Coca-Cola podržava stvaranje 6,7 KM dodate vrijednosti u bosanskohercegovačkoj ekonomiji. Ukupna vrijednost direktnog i indirektnog utjecaja Coca-Cole u obliku plaća, poreza i dobiti u 2023. godini bila je 303 mil. KM, što čini 0,65% BDP-a BiH. Ovo su samo neki od ključnih nalaza Studije o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini u 2023.

Coca-Colin doprinos ekonomiji i društvu Bosne i Hercegovine u 2023. godini iznosi 303 miliona maraka - Poslovne novine

Predstavljanje rezultata Studije održano je pred predstavnicima relevantnih institucija, vladinih i nevladinih organizacija, akademika, poslovnih udruženja, zajednice, poslovnih partnera i medija, u Coca-Colinoj punionici u Hadžićima.

“Ponosni smo što možemo danas predstaviti odlične rezultate, ulaganja i utjecaj koje ostvarujemo zahvaljujući stalnim analizama, strateškim odlukama o prioritetima i partnerstvima koje s velikom posvećenošću njegujemo u Bosni i Hercegovini. Duboko smo integrisani u društvo ove zemlje i posvećeni razvoju lokalne zajednice, u kojoj proizvodimo 83% proizvoda namijenjenih domaćem tržištu. Naša glavna ulaganja su u naše zaposlene, u njihov rast i razvoj, u inovacije u punionici i u projekte u zajednici. U protekle dvije godine Coca-Cola u Bosni i Hercegovini je ostvarila značajne rezultate izvodeći inovativne korake i postižući uspjehe. Ostvarili smo rekordan rezultat – proizvodnja je u 2023. godini premašila 120 miliona litara pića. To svjedoči o izuzetnoj operativnoj efikasnosti i stalnom rastu. Naši zaposleni, kupci, dobavljači i partneri su ključni za sve što postižemo. Naš cilj ostaje: svaki zajednički uspjeh vraćati zajednici kroz dodanu vrijednost našeg poslovanja”, istakla je Dora Strezova Nikolova, generalna direktorica Coca-Cole HBC Adria.

coca-colin doprinos ekonomiji i društvu bosne i hercegovine u 2023. godini iznosi 303 miliona maraka - poslovne novine
Coca-Colin doprinos ekonomiji i društvu Bosne i Hercegovine u 2023. godini iznosi 303 miliona maraka - Poslovne novine

Ulaganja Coca-Cole u projekte u zajednici u BiH između 2019. i 2023. godine iznosila su 786.000 KM. Samo u 2023. godini, Coca-Cola je uložila 174.000 KM: 98.000 KM u projekte zaštite okoliša i 76.000 KM u projekte podrške mladima.

Nakon predstavljanja rezultata Studije, održana je panel-diskusija na temu Investicije i partnerstva za socio-ekonomski utjecaj, u kojoj su učestvovali: Amela Čengić, direktorica Odjela za komercijalnu izvrsnost Coca-Cole HBC Adria, Faruk Hadžić, ekonomski stručnjak i analitičar, Mirjana Vuković, direktorica Messer Tehnoplina, dr. Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH Haris Arnautović, rukovodilac službe za marketing Konzuma u BiH i Goran Banjac, direktor marketinga i prodaje MB Impexa. Učesnici su razgovarali o doprinosu Coca-Cole bosanskohercegovačkoj ekonomiji i o tome kako kompanije poput Coca-Cole kroz izuzetnost u poslovnim procesima pružaju mogućnosti za unapređenje izuzetnosti u svom okruženju, kao važan faktor uspjeha u svom lancu vrijednosti.

coca-colin doprinos ekonomiji i društvu bosne i hercegovine u 2023. godini iznosi 303 miliona maraka - poslovne novine
Coca-Colin doprinos ekonomiji i društvu Bosne i Hercegovine u 2023. godini iznosi 303 miliona maraka - Poslovne novine

Zahvaljujući kontinuiranim investicijama, ostvarene su mnoge inovacije u proizvodnji usmjerene ka održivosti i zaštiti okoliša, dok su ulaganja u zaposlene omogućila osnaživanje velikog broja stručnjaka koji su svojim doprinosom unaprijedili poslovanje Coca-Cole i drugih kompanija u zemlji. Coca-Cola u Bosni i Hercegovini je, kao jedan od važnih poslodavaca u zemlji, 2023. godine direktno zapošljavala 271 radnika i dodatno podržavala gotovo 10.665 radnih mjesta u svom lancu vrijednosti, što čini 0,8% ukupnog broja radnih mjesta u BiH. Coca-Cola aktivno sudjeluje u društvu Bosne i Hercegovine kroz podršku raznim lokalnim projektima i partnerima, uključujući Sarajevo Film Festival, Olimpijski komitet BiH i obilježavanje 40 godina od ZOI ’84, Euro, kao i kroz vlastite projekte osnaživanja mladih i inicijative za održivost, kao što je Recikliraj me. Pokloni mi novi život.

Coca-Cola u Bosni i Hercegovini je prvu Studiju, koja se odnosila na poslovanje u 2014. godini, izradila i predstavila javnosti 2015. godine, postavljajući standarde transparentnosti u poslovanju i izvještavanja o utjecaju velikih kompanija na ekonomiju i društvo. Zatim je 2017. godine objavila prvi domaći Izvještaj o održivosti temeljen na analizi poslovanja i utjecaju u 2016. godini. Ovo je peta Studija o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini. Sve prethodne studije i izvještaji o održivom poslovanju dostupni su za pregled i preuzimanje na ovom linku: https://bit.ly/SEISCCHBCBH2023.

Izvor: ( poslovnenovine.ba / Izvor.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima