back to top

Digitalizacija više nije upitna već je nešto u šta se mora ići – Poslovne novine

Digitalna transformacija igra veliku ulogu u životu svih nas, stoga je neophodno napraviti tu promjenu u svim sferama društva kako bismo unaprijediti način na koji radimo i živimo. Jedna je ovo od poruka koje su poslane sa 6. po redu Smart City Foruma, koji je održan u prostorijama IT kompanije Ministry of Programing.

Na Forumu su predstavljeni pozitivni primjeri gradova i opština koji su do sada prošli određeni put ka digitalnoj transformaciji, a predstavljena su i njihova iskustva i benefiti koje su dobili digitalizacijom određenih procesa.

Sigurnost podataka je važna

„Smart City je grad koji najefikasnije koristi sve resurse kojima raspolaže da bi postigao bolji kvalitet života za svoje građane. Međutim, ukoliko ne postavite dobro svoju viziju i strategiju, sve aktivnosti koje radite su onda besmislene. Imamo pozitivne primjere kao što su Prijedor, Tešanj, Trebinje i drugi koji rade odlične stvari, a krajnji cilj cijelog projekta je da uključimo građane u sve što radimo, jer sve to se i radi zbog njih, kako bismo im olakšali i pomogli“, kazao je Tarik Hamzić, potpredsjednik operacija kompanije Ministry of Programing.

Amira Omanović, projekt menadžerica GIZ-a, istakla je kako projekt traje već tri godine, te kako je u tom periodu u 5 lokalnih samouprava uveden neki vid digitaizacije. Partneri projekta, kompanije Lanaco i DVC Solutions, Bit Alijansa i GIZ, pomogli su lokalnim samoupravama u cijelom ovom procesu, urađene su analize i planovi, a svih 5 lokalnih samouprava usvojile su akcione planove.

„Važan segment na kojem smo radili jeste sigurnost podataka građana, kako ne bi postojala mogućnost njihove zloupotrebe ni na koji način, a radili smo i na tome kako da se statistički ti podaci koriste za dalji razvoj. Sada privodimo kraju Smart City vodič, u kojem nam je cilj da podijelimo dosadašnja iskustva koja će, vjerujemo, pomoći i drugima kada krenu u ovaj proces“, istakla je Omanović.

Digitalizacija više nije upitna već je nešto u šta se mora ići - Poslovne novine

Muhamed Mujkić, eksterni ekspert Bit Alijanse, govorio je o važnosti zaštite podataka građana, a Andreja Gluščević, iz UNDP-ja Srbija, na konkretnim primjerima iz Srbije je prikazala koliko je važno imati strateški pristup, ali i definisanje načina na koji će se upravljati podacima.

„Ako ne koristimo potencijal podataka onda ništa nećemo dobiti. Pametni grad je pametno donošenje odluka i korištenje podataka u pametne svrhe, a servisi moraju da se prave tako da ih svi znaju koristiti“, kazala je Gluščević.

Kompanija Lanaco radi na projektima implementacije Smart City rješenja u zemlji i regionu, a GoParking sistem je, kako je istakla Ana Lojić, poslovni analitičar Smart City programa, nastao iz realne potrebe gradova da olakšaju svojim građanima ali i posjetiocima, pronalaženje i korištenje parking prostora na nivou grada.

Lojić je istakla i kako su se potrudili da aplikacija bude prihvatljiva krajnjim korisnicima, da je lako mogu koristiti svi, te da njenim korištenjem ostvaruju brojne prednosti, ali i uštede.

digitalizacija više nije upitna već je nešto u šta se mora ići - poslovne novine
Digitalizacija više nije upitna već je nešto u šta se mora ići - Poslovne novine

Pozitivni primjeri lokalnih sredina

Jedan od pozitivnih primjera digitalne transformacije je Grad Prijedor.

„Uveli smo sistem koji smo nazvali e-dokument, gdje se prati kompletna dokumentacija unutar gradske uprave, od podnošenja nekog zahtjeva do njegovog arhiviranja. Nakon što se uvođenje e-dokumenta pokazalo dobro, prebacili smo tu i sve svoje servise, nakon čega smo radili i na svojoj web stranici. Htjeli smo omogućiti našim građanima da mogu sa nama komunicirati digitalnim putem i postavili smo još nekoliko servisa, kao što su ‘Pitajte gradonačelnika’, ‘Virtuelni matičar’ i drugi. Dakle, građani sada mogu podnijeti online zahtjev gradskoj upravi, sve potrebne dokumente skenirati ili uslikati i već ujutru će taj zahtjev biti na stolu službenika. Ono što je značajno jeste da građanin u svakom trenutku može pratiti dokle se došlo s njegovim zahtjevom“, kazala je Admira Kličić, iz Gradske uprave Grada Prijedora.

U ovom gradu implementiran je i projekt pametni parking, kao i u Mostaru i u Zenici, a Ivan Barbarić, direktor JP Mostar parking, ukazao je na činjenicu kako se u Mostaru nikada ranije nije plaćao parking i kako je početak naplate izazvao velike reakcije građana.

„Naša implementacija GoParking sistema je počela ove godine zahvaljujući saradnji koju smo ostvarili sa kompanijom Lanaco. Ovo je samo početak jer želimo pratiti pozitivni primjer Prijedora i imamo cilj da i mi idemo sa daljom digitalizacijom jer nam ništa drugo i ne preostaje“, kazao je Barbarić.

digitalizacija više nije upitna već je nešto u šta se mora ići - poslovne novine
Digitalizacija više nije upitna već je nešto u šta se mora ići - Poslovne novine

Direktor preduzeća Parking servis iz Zenice Armin Kurtagić potvdio je kako je zahvaljujući ovom projektu po prvi put u Zenici moguće online plaćanje parkinga, a da su ovaj vid plaćanja građani odlično prihvatili potvrdio je Barbarić koji je kazao kako je u Mostaru primijetan rast plaćanja putem online kanala.

Digitalizacija više nije upitna već je nešto u šta se mora ići. Veliki je još posao i pred pomenutim lokalnim zajednicama, ali i pred onima koje još uvijek nisu ušle u proces digitalizacije jer će kad tad morati. Ovaj Smart City Forum pružio je priliku za međusobno povezivanje s ciljem dijeljenja pozitivnih praksi i iskustava.

Smart City Forum ofromljen je prije nešto više od dvije godine na inicijativu Bit Alijanse, krovnog udruženja IT kompanija u BiH, a mjesto je okupljanja i interakcije između svih aktera važnih za razvoj koncepta pametnih gradova. Zadatak Foruma je stvaranje partnerstava koja će doprinijeti uspješnoj implementaciji procesa digitalne transformacije lokalnih samouprava i drugih aktera koji se odlučuju za ovaj proces u BiH.

poslovnenovine.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima