back to top

DNEVNIK TVSA/Uspjeh sarajevskih učenika na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi

Na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi održanoj u Bugarskoj, sarajevski učenici ostvarili su veliki uspjeh. Osvojili su tri medelje i posebno priznanje, te zauzeli četvrto mjesto. Bh. ekipa ponovila je svoj najbolji plasman iz 2017.godine. Balkanska matematička olimpijada jedno je od najznačajnijih srednjoškolskih matematičkih takmičenja.

Benjamin, Harun, Ahmed i Abdullah, uspjeh su ostvarili zahvaljujući velikom trudu, ali ljubavi prema matematici, te njihovim profesorima i mentorima. Ne kriju da je sve bilo izazovno. Pred njima su bila četiri zadatka iz geometrije, algebre, kombinatorike i teorije brojeva, a rad je trajao četiri i po sata,  priča nam Harun Alibegović, maturant srednje škole Richmond Park.

Medalja na ovom takmičenju mnogo znači pošto je takmičenje priznato, u zadnjih par godina dvije zemlje s Balkana, Rumunija i Turska, su među top deset na Svjetskom takmičenju a uz to dolaze Englezi, Francuzi i Italijani. Izboriti dobar rezultat na ovom takmičenju zapravo pokazuje velik nivo matematičke vještine, što može pomoći pri upisu na fakultet – kazao je Harun Alibegović, dobitnik srebrene medalje.

Naši učenici kao ekipa osvojili su četvrto mjesto, iza Turske, Bugarske i Rumunije. Na svoj uspjeh su ponosni, poručuje Benjamin Mujkić, učenik Druge gimnazije. Dodaje da je matematika izuzetno važna, a ljebav prema njoj datira još od osnovne škole.

Matematika ima dobre primjene u svim ostalim naukama npr. matematika i informatika su usko povezane. Sa znanjem matematike možemo primjeniti mnogo ostalih nauka što je jako dobro i time možemo naći posao u drugim sferama, ne moramo sa čisto matematikom, mene evo interesuje zbog uske povezanosti matematike i informatike – istakao je Benjamin Mujkić, dobitnik bronzane medalje.

Svako takmičenje je važno, ali je prestiž kad se medalje osvajaju na olimpijadama, ističe Ahmed Spahić, maturant Druge gimnazije. Iza takvog uspjeha uvijek dodaje stoji vježbanje, ali i timski rad.

Matematičari su napravili jedan jako dobar sistem za osvajanje medalja, naše Udruženje matematičara KS ima svoju školi matematike kroz koju vi naučite dosta stvari što vam pomogne da osvojite tu medalju. Što se tiče tima, naravno da treba da vlada neka dobra atmosfera, to dosta pomaže pri izradi zadataka, kad zajedno odete na takmičenje, kad se družite, noć prije bodrite jedni druge i onda nekako sutradan lakše bude – kazao nam je Ahmed Spahić.

U našem timu bio je i učenik srednje škole Ričmond Park, Abdullah Fehratbegović, osvojio je posebno priznanje. U timu su bili i učenici iz RS-a, Vuk Janković i Andrej Krčmar, osvojili su srebrenu i bronzanu medalju. Uz zahvalu svojim mentorima i liderima koji su im mnogo pomogli na ovom prestižnom takmičenju naši olimpijci poručuju:

Razmišljam  upisati doktorat negdje vani ali na kraju životnog puta bi se volio vratiti u Bosnu – kaže Harun Alibegović.

Planirao sam da apliciram za američe univerzitete poput MIT-a i da to znanje iskoristimo kako bi unaprijedili stanje u BiH – riječi su Benjamina Mujkića.

Moja odluka pada da ću ostati ovdje upisaću ETF, nisam još odlučio smjer, ali naravno da je primamljivo otići vani – poručuje Ahmed Spahić.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima