back to top

Dok svijet brine zbog Kate Middleton, još jedna evropska princeza boluje od teške bolesti

Kako su loše vijesti iz Ujedinjenog Kraljevstva obišle čitav svijet, tako se čini da su ostale evropske kraljevske porodice pale u drugi plan. O norveškoj se kraljevskoj porodici rijetko govori, a mnogi ne znaju da i njihova princeza pati od teške bolesti zbog koje se povukla iz javnosti.

U oktobru 2018. norveška palača objavila je da princeza Mette-Marit, supruga prijestolonasljednika, boluje od rijetkog oblika hronične plućne fibroze, a ona uzrokuje oštećenje pluća karakterizirano otežanim disanjem.

– Princeza će nastaviti sa smanjenim aktivnostima i nije planirala službeni raspored za ovaj tjedan ili tijekom listopadskih praznika, stajalo je u priopćenju 2018. godine, kada joj je dijagnosticirana autoimuna bolest koja uzrokuje ožiljke na plućnom tkivu.

Mette-Marit uvijek je otvoreno govorila o svom zdravlju i utjecaju koji bi ono moglo imati kada njen suprug sjedne na prijestolje, a ona postane supruga kraljica, čime je njezina iskrenost rijetka među kraljevskim porodicama.

– Srećom, njeno je stanje relativno stabilno već pet godina, ali mora se nositi s tom situacijom iz dana u dan, prenose strani mediji.

– Ima puno teških i bolnih stvari u vezi s ovom bolešću, ali u isto vrijeme postoji nešto lijepo jer pronađete sebe. To je prilika da živite malo sporije i otkrijete koje stvari vam daju energiju, a koje je oduzimaju, istakla je u razgovoru, u kojem je nastojala podići vidljivost onih koji se suočavaju s kroničnim bolestima te dodala:

„Onima koji žive s ovakvim nečim, što se ne vidi, kao u mom slučaju, može biti teško. Jer kad ljudi to ne vide, teže je razumjeti. Naučila sam poštivati ​​one koji su u ovoj situaciji te vidjeti i neku pozitivnu stranu toga i saznati što mogu učiniti unutar svojih ograničenja.“

Dok svijet brine zbog Kate Middleton, još jedna evropska princeza boluje od teške bolesti Azra Magazin.

azra.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima