back to top

DOKTORI UPOZORAVAJU: OVA VRSTA HRANE POVEĆAVA RIZIK OD DIJABETESA, POD HITNO JE IZBACITE IZ ISHRANE

I dok je genetska predispozicija u nekim slučajevima odlučujući, nepobjediv faktor, dobra je vijest da postoji nekoliko jednostavnih koraka koji bi mogli značajno smanjiti rizik od razvoja dijabetesa i pomoći vam da živite duži i zdraviji život.

Endokrinolozi tvrde da vam jedna vrsta hrane praktički garnatuje dijabetes ako je prekomjerno konzumirate tokom dužeg razdoblja, a to je hrana puna rafiniranog šećera. Takva hrana i piće mogu dovesti do inzulinske rezistencije, što je ključni faktor u razvoju dijabetesa. Zato je izbacivanje proizvoda punih dodanih šećera prvi i vrlo važan korak u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa.

Iako vam povremeni slatkiš ili zašećereni napitak neće puno naškoditi, postaje problem ako vam postane svakodnevna navika, pogotovo ako u porodici imate dijabetes.

Prerađeni šećer nalazi se u mnogim proizvodima, od konzerviranog voća i mliječnih deserata do raznih peciva i slatkiša. Bolja opcija koja može napraviti veliku razliku je jesti pravo voće ili orašaste plodove za međuobrok. Provjerite sastojke čak i na proizvodima za koje mislite da su bez šećera, poput preljeva za salatu i zobenih pahuljica spremnih za konzumaciju

Stručnjaci preporučuju da iz ishrane izbacite prerađene ugljikohidrate i zasićene masti, kojih najčešće ima u bijelom hljebu, instant žitaricama i prženoj hrani. To će pomoći poboljšati vaše cjelokupno zdravlje i smanjiti rizik od razvoja dijabetesa. Umjesto spomenutih štetnih namirnica, doktori preporučuju što više svježeg povrća, vlakana i nemasnih bjelančevina.

Među faktorima koji povećavaju rizik od razvoja dijabetesa stručnjaci navode sjedilački način života. Ciljajte na najmanje 150 minuta umjerene ili 75 minuta snažne tjelesne aktivnosti sedmično. Radite šta god vam odgovara – hodajte, vozite bicikl, trčite, igrajte tenis, planinarite, javlja Story.hr.

DOKTORI UPOZORAVAJU: OVA VRSTA HRANE POVEĆAVA RIZIK OD DIJABETESA, POD HITNO JE IZBACITE IZ ISHRANE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima