back to top

DOKTORICA O SCENAMA U RIBNIKARU: VIŠE NIKOME U TOJ UČIONICI NISMO MOGLI DA POMOGNEMO

doktorica o scenama u ribnikaru: više nikome u toj učionici nismo mogli da pomognemo

Ovim riječima započinje svoje potresno svjedočenje Ivana Stefanović, doktorica Hitne pomoći, koja je kobnog 3. maja pomagala povrijeđenima u pucnjavi u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Srbiji.

Doktorica Stefanović na samom početku navodi da im je jutarnji sastanak 3. maja prošle godine trajao duže jer je moralo da se “izreferiše” više dana s obzirom da je bilo nekoliko dana praznika. Uprkos tome što se inače ne javlja na telefon na jutarnjem sastanku, tog jutra je vidjela da je zove kćerka koja je imala jasne instrukcije da majku u to vrijeme zove samo ako nekom ozbiljno nije dobro.

  • Ona me je zvala u vrijeme dok traje školski čas. Znate, prvo što razmišljate jeste zašto vas dijete zove za vrijeme školskog časa i zašto koristi mobilni telefon, a onda sam se javila i ona mi je brzo rekla: “Mama, molim te, nemoj da prekidaš vezu, ozbiljno je. Možeš li da pošalješ ekipu Hitne pomoći, neka djevojčica je povrijeđena, upucana…”. Odgovorila sam: “Mogu, naravno!”, a onda nakon par sekundi sam čula nastavnicu u pozadini kako priča i nešto joj govori. Kćerka mi je tada rekla: “Mama, ne brini, poziv je primljen!” i spušta mi slušalicu – prisjeća se doktorka Stefanović.
doktorica o scenama u ribnikaru: više nikome u toj učionici nismo mogli da pomognemo
DOKTORICA O SCENAMA U RIBNIKARU: VIŠE NIKOME U TOJ UČIONICI NISMO MOGLI DA POMOGNEMO

Ona se odmah okrenula prema kolegama i pitala ih “da li su nešto čuli” i “da li imaju nešto u “Ribnikaru””.

  • Krenuli smo ka našem kol centru da vidimo šta se desilo. Tu smo saznali da su dvije ili tri ekipe već poslate. Nije prošlo par sekundi, putem radio veze se javio doktor Stijačić i rekao da se u “Ribnikaru” desilo nešto strašno, da pošaljemo sve raspoložive ekipe i da ima mnogo povrijeđenih. Ja sam tako sa prvom sljedećom ekipom krenula put “Ribnikara” – govori.

Prema njenim riječima, mislila je da se neko povrijedio od petarde i nijednog trenutka nije pomislila da će zateći ono što je zatekla nekoliko minuta kasnije.

  • Kada se sanitet parkirao, ja sam samo koleginici rekla: “Molim te, daj mi rukavice.”. Uzela sam ih sa namjerom da pomognem za neke sitne rane. Taj scenario da ćemo mi imati masakr u jednoj školi, to je za mene bilo nešto nepojmljivo – prisjeća se ona.

Doktora Stefanović navodi da ju je sačekao nastavnik geografije kojeg poznaje, s obzirom da njeno dijete ide u tu školu, te da joj je rekao: “Ivana, dođi ovdje.”.

  • Ja sam krenula za njim ne očekujući ono što me je zateklo. A onda, ponašate se kao u nekom filmu. Evo sada, godinu dana kasnije, znam koga sam vidjela na zemlji, znam kakve su rane bile, znam da tu ne možete ništa da uradite i samo sam razmišljala da ne kvarim ono što će policiji posle biti značajno, da pazim kuda hodam kad već ne mogu da pomognem – objašnjava ona.

Kako priča, kada je ušla u odjeljenje VII/2, unutra je već bila njena koleginica Krulj. Ona objašnjava da su sve lakše povrijeđene druge kolege već odvele.

  • Ostala sam tu sa policajcima. U jednom trenutku ne znate šta da radite, onda ne vjerujete da je to sve tačno, da nije moguće da ne možete više ništa da uradite. Pa ponovo provjerite vitalne znake i tada shvatite da je to istina – kaže.

Stefanović priča da je onda shvatila da treba da ode.

  • Krenula sam za policajcima, ali onda sam vidjela da oni nisu završili svoj posao i da im smetam. Oni su čistili školu, neka odjeljenja u tom trenutku još nisu izašla. Policajci su me pitali: “Gdje ćete doktorice?”, ja sam im odgovorila da idem tamo gdje ima još povrijeđenih. Sve vrijeme sam razmišljala o nekima koji su lakše povrijeđeni. Valjda vaš mozak odbija da prihvati da je ovo realnost – prisjeća se ona.

(Blic)

The post DOKTORICA O SCENAMA U RIBNIKARU: VIŠE NIKOME U TOJ UČIONICI NISMO MOGLI DA POMOGNEMO first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima