back to top

Drugi maj 1992: Dan kada je agresor zaustavljen u centru Sarajeva

Na današnji dan 1992. godine odigrala se jedna od ključnih borbi za opstanak samostalne i nezavisne Bosne i Hercegovine.

Bitka za Predsjedništvo

Bila je to prva, velika bitka za Sarajevo i za BiH. Tog dana specijalne jedinice tadašnje JNA i paravojnih formacija SDS-a pokušale su zauzeti zgradu Predsjedništva BiH, a najžešća borba se vodila 150 metara dalje, na Skenderiji. Oko 13 sati tenkovi JNA krenuli su prema zgradama Predsjedništva i Skupštine Grada Sarajeva.

drugi maj 1992: dan kada je agresor zaustavljen u centru sarajeva

Cilj je bio preuzeti vlast i eliminisati legitimno izabrano rukovodstvo tada već međunarodno priznate Republike BiH. Dok je grad gorio pod teškim granatiranjem, između zgrada vođene su ulične borbe oko bivšeg Doma JNA, Narodnog pozorišta i Vrbanja mosta.

Iako je Sarajevo od 5. aprila 1992. godine bilo izloženo svakodnevnom granatiranju, a njegovi stanovnici nemilosrdnoj snajperskoj vatri, 2. maj označio je jednu novu fazu rata – tada je postalo očito da se grad nalazi pod opsadom materijalno daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

Fotografija zapaljenog tramvaja i pusta raskrsnica koja vodi ka Skenderiji preko mosta na Miljacki, kao i prema zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine s druge strane, zabilježena u glavnom gradu Bosne i Hercegovine 2. maja 1992. godine, obišla je svijet. Uz nju i vijest u skoro svim svjetskim medijima tog dana prije 26 godina, kao i dan nakon toga, 3. maja 1992, bila je da Sarajevo nije palo.

drugi maj 1992: dan kada je agresor zaustavljen u centru sarajeva

Otmica Izetbegovića

Tog dana, na arodromu u Sarajevu, dok se vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu, pripadnici tadašnje JNA zarobili su predsjednika Predsjedništva RBiH Aliju Izetbegovića.

 

Potom je odvezen u Lukavicu, kod Sarajeva, uporište JNA, odakle se telefonom javio u program tadašnje TV Sarajevo, u Centralni dnevnik kojeg je vodio Senad Hadžifejzović.  Pregovori o Izetbegovićevom puštanju na slobodu su trajali i narednu noć i dan… Pušten je u zamjenu za izlazak kolone JNA iz kasarne koja se nalazila u samom gradu.

drugi maj 1992: dan kada je agresor zaustavljen u centru sarajeva

Istog dana, zapaljena je i potpuno izgorjela zgrada Pošte u centru Sarajeva, u kojoj se nalazila telefonska centrala glavnine telefonskih linija na području sarajevskih općina Centar i Stari Grad, čiji su stanovnici od tog dana pa do kraja rata bili bez telefonskih linija u svojim kućama. Bio je to uvod u paljevine najreprezentativnijih i najvitalnijih sarajevskh objekata, koji su izgorjeli do temelja tokom maja i u mjesecima koji su uslijedili 1992, među kojima je olimpijska dvorana Zetra, Orijentalni institut, Vijećnica sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom, porodilište “Zehra Muidović”, zgrada dnevnog lista “Oslobođenje”, hotel “Evropa”…

drugi maj 1992: dan kada je agresor zaustavljen u centru sarajeva

Napad agresora osujećen

Avioni tadašnje JNA u niskom letu 2. maja nadlijetali su Sarajevo. Prvi put nakon Drugog svjetskog rata u Sarajevu se tog dana začula sirena koja označava zračnu opasnost. No, napad agresora je osujećen. Zgrada Predsjednštva BiH nije zauzeta, a grad nije presječen napola, kako je to prvobitno bilo planirano, ali je potpuno blokiran.

drugi maj 1992: dan kada je agresor zaustavljen u centru sarajeva

Zauzimanje Sarajeva i zgrade u kojoj se nalazilo sjedište državnog vrha Bosne i Hercegovine, od 1. marta 1992. godine nezavisne i suverene države na tlu Evrope i priznate od Evropske zajednice, osujetile specijalne jedinice MUP-a RBiH, kao i pripadnici Teritorijalne odbrane RBiH, Zelenih beretki i brojni drugi građani, patriote koji su odlučili da skoro goloruki krenu u odbranu vlastitog praga, grada i suživota u gradu koji je bio simbol zajedničkog života ljudi različitih nacija i svjetonazora.

Opsada grada

Podsjetimo, Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine je krajem aprila donijelo odluku o povlačenju jedinica JNA sa teritorije Republike BiH, zbog činjenice da je Republika BiH suverena i međunarodno priznata država i da je u međuvremenu proglašena Savezna Republika Jugoslavija. Komanda Druge vojne oblasti JNA, koja je bila u nadležnosti 30. kadrovskog centra Generalštaba Vojske Jugoslavije, kasnije je samo preimenovana u Vojsku RS-a. Dokaz za to je i odluka o formiranju Vojske Republike Srpske na 16. sjedici Skupštine samoproglašene Srpske republike BiH, kada ratni zločinac Ratko Mladić preuzima komandu nad ovom vojskom.

drugi maj 1992: dan kada je agresor zaustavljen u centru sarajeva

Na Sarajevo su četiri ratne godine padale granate te vojske, a na njegove goloruke građane pucalo se iz snajpera sa okolnih brda. Građani Sarajeva su ubijani iz svih naoružanja, ali  i mučeni dugim prekidima u snabdijevanju pitkom vodom, električnom energijom i prirodnim plinom, izgladnjivani nedozvoljavanjem ulaska humanitarnih konvoja u grad…

Kraj rata nije dočekalo 1.601 sarajevsko dijete. Za vrijeme opsade koja je trajala 1.460 dana, ubijeno je između 11.541 građana Sarajeva, a oko 50.000 je ranjeno među kojima su brojni ostali teški invalidi.

Sarajevska groblja – Kovači, Lav, Stadion, Bare… svjedoče o strahotama razaranja u nadužnoj modernoj opsadi grada, koja je trajala tri puta duže od opsade Staljingrada u Drugom svjetskom ratu.

(24sata.info/Vijesti.ba)

24sata.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima