back to top

Dvodnevna Međunarodna konferencija ‘Izgradimo održivu BiH’ počela u Sarajevu

Samo zajedno možemo izgraditi održivu Bosnu i Hercegovinu – poručeno je na početku dvodnevne međunarodne konferencije “Izgradimo održivu BiH”, koja je počela danas u Sarajevu.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Federacije BiH Lidije Bradara, Federalnog ministarstva okoliša i turizma na čelu s ministricom Nasihom Pozder kao predsjednicom Znanstvenog odbora konferencije, dopredsjednika Republike Srpske Davora Pranjića i gradonačelnika Distrikta Brčko Zijada Nišića. Konferenciju podržava International Institute for Climate Action (IICA).

Predsjednik Organizacionog odbora konferencije Tomislav Lukić je kazao da će učesnici tokom dvodnevnog rada pokušati rasvijetliti neke tačke iz zaštite okoliša i održivog razvoja.

Prvi dan će se govoriti o novim obavezama koje čekaju cijelu BiH već od sljedeće godine u smislu okolišnog izvještavanja.

– Evropska unija je uvela od sljedeće godine obavezu izvještavanja za firme uz finansijsko i takozvano nefinansijsko ili održivo izvještavanje. Kako i u kolikoj mjeri će se to odraziti na bh. društvo, o tome ćemo razgovarati danas, a o elementima upravljanja otpadom razgovarat ćemo sutra – najavio je Lukić.

Posljednja sesija sutra bit će posvećena odlaganju otpada, odlagalištima koja su, kaže Lukić, također rak-rana našeg društva.

– Uz to, cijelo vrijeme ćemo govoriti o održivosti BiH. BiH mora postati održiva zemlja u svakom smislu, ne samo u smislu okoliša i zaštite okoliša i održivog razvoja, nego održiva mora postati u svakom smislu, kako bi imali prostor za kvalitetno i dobro življenje. Samo zajedno možemo izgraditi održivu BiH. To je poruka i naših pokrovitelja i svih nas – istaknuo je Lukić.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara je kazala da sama poruka ‘održiva BiH’ dovodi čovjeka u situaciju da postavi sebi pitanje ‘a šta je to neodrživo?’

– Neodrživo je svako djelovanje pojedinica, proizvodnja bilo kakvog proizvoda i usluge koji ugrožava i pojedinica i društvo i zajednicu i naš zajednički okoliš, kojeg moramo ostaviti našoj djeci – kazala je Bradara.

Po njenim riječima, ovakve konferencije pomažu donosiocima odluka, kako bi se mogli ponašati sukladno direktivama EU, čemu težimo.

Bradara je kazala da će iskoristiti ovlasti predsjednice Federacije BiH kako bi utjecala na sve one koji odlučuju “da se svi uključimo u ono što je evropska agenda, sve ono na što smo se obvezali da ćemo poštovati, jer bez toga niti ćemo mi biti dio EU, niti itko u BiH može sam riješiti bilo koje pitanje”.

– Ništa nama ne vrijedi da u jednoj mikrosredini riješimo pitanje zaštite okoliša, ako se to neće dogoditi u svim sredinama u BiH u isto vrijeme. Moramo u taj posao krenuti što prije – poručila je Bradara.

Gradonačelnik Brčko Distrikta Zijad Nišić je kazao da se Brčko Distrikt integrira u procese koji su regionalne naravi, a pogotovo na nivou države.

– Imamo odličnu saradnju sa dva entiteta. Očekujemo njihovu podršku, a mi ćemo biti i aktivni i produktivni u tim projektima koji su od zajedničkog interesa – poručio je Nišić.

Profesor na Sveučilištu u Mariboru (Slovenija) Filip Kokalj je kazao da su sve zemlje ovog regiona na neki način u zaostatku za zapadnom i sjevernom Evropom i da moramo učiti najbolja rješenja od njih.

– Smatram da su ovakve konferencije jako dobre, da vidimo gdje smo, sve države u regionu, da nađemo prava rješenja za svaku od naših zemalja – kazao je Kokalj.

Predsjednica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti, ambasadorica pri Evropskoj komisiji Marija Pujo Tadić je kazala da je EU postavila jako visoke zahtjeve, dodajući da Evropska unija želi biti prva klimatsko neutralna ekonomija do 2050. godine.

Zato je, dodala je ona, iznimno važno za sve države u EU da rade intenzivno na pitanjima klimatskih promjena.

– Što se tiče same BiH, ona je u pretpristupnom razdoblju. Pred vama stoji dug put, morate napraviti sve ono što se od vas očekuje da bi ispunili uvjete ulaska u EU, kao što je to učinila i Hrvatska. Vjerujem da će BiH to uspjeti napraviti, pogotovo uz pomoć svojih dobrih susjeda. Zato smo danas tu da vam pomognemo, da što brže izgradimo održivu BiH – poručila je Marija Pujo Tadić.    

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima