back to top

Energetski samit u Neumu: Lokalne zajednice mogu imati korist od energetskih inovacija – Poslovne novine

U nastavku drugog dana Energetskog samita 2024 u Neumu razgovarano je o istraživanju i razvoju u energetskom sektoru, te uspostavljanju energetskih zajednica u BiH. Energetska tranzicija opština mora biti vođena inovacijama. Savremene tehnologije omogućavaju opštinama i lokalnim zajednicama da same pokrivaju svoje energetske potrebe, koristeći lokalne obnovljive izvore, bez zavisnosti od velikih mreža i uslova poslovanja. Dijeljenje energije može podržati samosnabdijevanje i pristupačnu lokalnu potrošnju. Kako bi se u potpunosti iskoristili uloženi novac i trud, društvene inovacije i pametno upravljanje trebaju podržati tehničku transformaciju.

Kao jedan od panelista Jakub Raček, predstavio je dobre prakse u transferu znanja i praksi korištenih na AdMas istraživačkom centru Tehnološkog Univerziteta iz Brna u oblasti korištenja otpadnih voda. „Otpadne vode mogu se koristiti kao izvor vodo-recikliranja u stambenim objektima (npr. za ispiranje toaleta ili za navodnjavanje), kao izvor toplotne energije za grijanje u zgradama, te kao izvor nutritijenata (posebno fosfora) za poljoprivredne / plavo-zelene infrastrukture u gradovima. Ove vrste istraživanja i praksi naši češki eksperti rado će podijeliti i dodatno razvijati sa svojim bh. kolegama“,istakao je Raček.

Energetski samit u Neumu: Lokalne zajednice mogu imati korist od energetskih inovacija - Poslovne novine

Pored njega, panelisti su bili Amila Pilav – Velić, prodekan za naučnoistraživački rad i projekte, Univerzitet u Sarajevu, Daniel Martinů, generalni direktor, Solarus, Faruk Hadžić, dekan i docent, Sarajevo School of Science and Technology (SSST), Građevinski fakultet, AdMaS Istraživački Centar i Wojciech Belch, Univerzitetski centar za energetski efikasne zgrade, Češki tehnički univerzitet u Pragu.

Cilj panela “Akcija za energetske zajednice“ bio je da informira i motivira publiku da poduzmu prve korake ka inovativnim energetskim projektima na lokalnom nivou. Ovi inovativni energetski projekti se odnose na obnovljivu energiju (struja i grijanje), energetsku efikasnost i e-punjenje kroz koncepte energetske zajednice (zajednice obnovljive energije i energetske zajednice građana).

„U ime vlade Njemačke GIZ uspješno implementira energetsku tranziciju na lokalnom nivou. Ključni su inovativni pristupi i građanske inicijative, poput energetskih zajednica. Energetske zajednice, koje su već uspostavljene u zemljama poput Njemačke i Velike Britanije, nude dobre prakse koje se mogu prilagoditi za upotrebu u Bosni i Hercegovini. Aktivnim uključivanjem lokalnih vlasti, privatnog sektora i građana, projekti energetskih zajednica mogu proizvoditi zelenu energiju lokalno, stimulirati lokalnu ekonomiju i poboljšati energetsku nezavisnost zajednica“, navela je Minela Isaković, stručnjakinja za oblast energije u GIZ-u.

energetski samit u neumu: lokalne zajednice mogu imati korist od energetskih inovacija - poslovne novine
Energetski samit u Neumu: Lokalne zajednice mogu imati korist od energetskih inovacija - Poslovne novine

Također, diskutovalo se kako općine/gradovi u BiH, u bliskoj saradnji sa energetskim zajednicama građana, pojedinačnim građanima-potrošačima i preduzećima/investitorima, mogu razviti svoj lokalni potencijal obnovljive energije kako bi postali energetski samoodrživi i, prema tome, manje ovisni o vanjskim izvorima energije, a istovremeno osiguravajući jeftiniju energiju, prodaju viškova energije i manju ovisnost o distributivnoj mreži.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je podržalo važno istraživanje potencijala općina, gradova i lokalnih zajednica da privuku investicije za izgradnju i iskorištavanje sopstvenih kapaciteta energije iz obnovljivih izvora kroz razvoj energetskih zajednica u suradnji s građanima i lokalnim kompanijama. Nedavno je poduzeto istraživanje potencijala Distrikta Brčko, kojem je prethodilo istraživanje potencijala u Prozor/Rami, Jablanici i Konjicu. Potreba za raznolikošću u snabdijevanju energijom, privlačenjem investicija za obnovu infrastrukture i tranziciju na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora je urgentna. Istraživanje je pokazalo da lokalne zajednice u BiH mogu imati ključnu ulogu u zadovoljavanju ovih hitnih potreba“, istakao je britanski ambasador u BiH Julian Reilly.

poslovnenovine.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima