back to top

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora.

„Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001 odsto najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 miliona dolara dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba“, smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura, preduzeća za upravljanje bogatstvom za ultra bogate pojedince sa visokom neto vrijednošću.

Globalno, populacija centimilionera iznosi oko 28.420 pojedinaca i uglavnom su koncentrisani u Njujorku, oblasti zaliva, Los Anđelesu, Londonu i Pekingu, pokazuju podaci VRISE-a, piše CNBC a prenosi BizLife.

„Ovi gradovi imaju snažnu finansijsku infrastrukturu, živahne preduzetničke ekosisteme i unosna tržišta nekretnina, što ih čini atraktivnim destinacijama za ultra bogate“, rekao je Teng za CNBC.

A ova demografija koja „epitomizira ekstremno bogatstvo“ je selektivna kada su u pitanju investicije, rekao je Teng.

„Oni danas ne ulažu u bogaćenje, brze stvari, nelikvidne stvari. Na primjer, to znači da oni zapravo ne rade sa akcijama kojima se javno trguje“, rekao je Salvatore Bušemi, izvršni direktor Dandrev Partners, privatne porodične investicione kancelarije.

„Oni zapravo čak i ne ulažu u kriptovalute, vjerovali ili ne“, rekao je Bušemi za CNBC. „Ono što traže je da sačuvaju svoje nasljeđe i svoje bogatstvo.

Nekretnine

Kao rezultat toga, portfelji centimilionera često sadrže „veoma jake, stabilne nekretnine“, rekao je Bušemi.

Ovi bogati pojedinci gravitiraju prema nekretninama klase A ili imovini investicionog nivoa koja je obično izgrađena u posljednjih 15 godina. Osnivač i predsjednik Tiger 21, mreže preduzetnika i investitora sa izuzetno visokim neto vrijednostima, rekao je za CNBC da investicije u nekretnine obično predstavljaju 27 odsto portfelja ovih pojedinaca.

Porodične kancelarije

Pojedinci sa takvim bogatstvom uglavnom imaju novac kojim upravljaju porodične kancelarije, koje se bave svim poslovima, uključujući i njihovim nasljedstvom, računima za domaćinstvo, kreditnim karticama, neposrednim porodičnim troškovima, itd, rekao je Endrju Amoils, analitičar globalne obavještajne kompanije za bogatstvo New World Wealth.

„Ove porodične kancelarije često imaju fondacije za dobrotvorne organizacije i ogranke rizičnog kapitala koji ulažu u startape sa visokim rastom“, rekao je Amoils.

Broj porodičnih kancelarija u svijetu se utrostručio od 2019. godine, premašivši 4.500 prošle godine sa procijenjenom ukupnom imovinom od 6 biliona dolara.

Alternativne investicije

Pojedinci ultra visoke neto vrijednosti takođe istražuju potencijalnu kupovinu udela u profesionalnim sportskim timovima, rekao je Bušemi.

„Veoma mala grupa ima mogućnost da uđe u klubove i za to je potrebno mnogo više od novca“, rekao je on.

Ekskluzivnost je glavna privlačnost, jer ovi bogati pojedinci žele da se druže sa ljudima sličnog statusa, objasnio je Bušemi. Posjedovanje udjela u sportskom timu je način da ti pojedinci legitimišu svoj status, rekao je on, „daju vam vitešku titulu u Sjedinjenim Državama kada kupite NFL tim”, rekao je.

Teng iz VRISE-a je takođe primijetio da 0,001% pojedinaca obraća više pažnje na fiksni prihod, privatne kredite i alternativne investicije. On je rekao da privatni krediti dobijaju na snazi jer investitori traže izvore prinosa van konvencionalnih tržišta.

„Ovaj trend odražava rastući apetit za netradicionalnom imovinom koja nudi jedinstvene profile rizika i prinosa“, rekao je Teng, napominjući da alternativne investicije uključuju rizični kapital, privatni kapital i realnu imovinu.

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

investitor.me

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima