back to top

EVO U KOJEM DIJELU DANA KAFA DOVODI DO PORASTA ŠEĆERA U KRVI

Ako ne možete da započnete dan bez šoljice tople kafe, niste sami.

Čak 70 posto ljudi ima ovu jutarnju naviku. S jedne strane, kafa može povećati budnost, koncentraciju i olakšati jutarnje ustajanje, ali i negativno utiče na nivo šećera u krvi. Crna kafa ima mnoge zdravstvene prednosti zbog visokog sadržaja antioksidanata i čak je utvrđeno da smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, ali kofein u kafi može imati značajan uticaj na šećer u krvi, posebno ako već imate dijabetes ili predijabetes.

Jedna standardna šoljica kafe sadrži oko 140 miligrama kofeina. Dakle, ako pratite nivo šećera u krvi, možda je vaša najgora jutarnja navika ispijanje kafe prije doručka. U istraživanju iz 2020. godine, britanski istraživači su otkrili da su dvije šoljice kafe prije doručka podigle nivo šećera u krvi do 50 posto.

PIJENJE KAFE UTIČE NA KORTIZOL I INSULIN

Postoje dva glavna načina da ispijanje kafe sa kofeinom prije jutarnjeg obroka može dovesti do porasta šećera u krvi.

Prvo, protein koji se zove adenozin blokira kofein. Adenozin pomaže tijelu da odredi koliko insulina da proizvodi i pomaže vašim ćelijama da efikasno reaguju na insulin. Ispijanje kafe prije obroka može dovesti do manjeg oslobađanja insulina i da vaše ćelije postanu manje prijemčive na njega, uzrokujući porast šećera u krvi.

Drugi način na koji kofein u kafi može da izazove porast šećera u krvi je njegova sposobnost da poveća hormone stresa kao što su kortizol i epinefrin u tijelu. Ovi hormoni podižu šećer u krvi kao način da obezbijede energiju za borbu protiv stresa sa kojim se suočavate. Proizvodnja insulina se smanjuje, a šećer u krvi raste.

UJUTRU PRVO NAPRAVITE ČAJ

Dakle, dok je ispijanje kafe prije obroka jedna od najgorih stvari koje možete uraditi za šećer u krvi, postoje opcije koje vam omogućavaju da uživate u omiljenom napitku, ali da sačuvate zdravlje. Sačekajte da popijete kafu dok ne pojedete izbalansiran doručak, koji će pomoći u smanjenju njenog uticaja na šećer u krvi. Ako vam još treba nešto da započnete jutro, pokušajte popiiti šoljicu čaja ili samo pola šoljice kafe prije prvog obroka, piše Citymagazine.rs.

EVO U KOJEM DIJELU DANA KAFA DOVODI DO PORASTA ŠEĆERA U KRVI first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima