back to top

FAZ: Balkan ostaje bez stanovništva

Bez useljavanja balkanska regija neće moći riješiti demografsku krizu, tvrdi uticajni njemački magazin Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Tekst se odnosi na poteškoće koje u balkanskim zemljama izazivaju s jedne strane iseljavanje i pad nataliteta, a s druge doseljavanje iz Azije na koje te zemlje nijesu spremne. Autor teksta Michael Martens spominje anegdotu s jedne konferencije na kojoj se raspravljalo o opasnosti od izbijanja rata na jugoistoku Evrope, pri čemu je jedan učesnik primijetio da opasnost ne postoji jer u tim zemljama nedostaje vojnika.

Autor teksta ne misli da opasnost rata ne postoji tvrdeći da i dobro naoružane specijalne jedinice mogu učiniti puno zla, ali da te zemlje ipak muku muče s nedostatkom vojnika. Kao primjer navodi Srbiju.

„Srbija se, na primjer, već nekoliko godina jako naoružava, raketama, dronovima i protivvazduđnim sistemima iz Kine i Rusije, koji bi uskoro trebalo da budu dopunjeni francuskim borbenim avionima Rafale i to je jedan dio slike. Drugi je da Srbiji, kao i drugim zemljama tog regiona nedostaje vojnika koji znaju upravljati tom skupom tehnikom. Tako srpska vojska ima, istina, više od 300 tenkova, ali za najviše jednu trećinu ima osposobljene posade”, tvrdi FAZ.

Kao razlog navodi to što oficiri rado prelaze u ekonomiju i što je malo podmlatka, jer vojni poziv nije više tako privlačan i jer se rađa sve manje djece. Uz to se navodi da iseljavanje još zaoštrava problem, jer „države tog regiona nijesu dovoljno privlačne da zadrže svoje mlado stanovništvo ili privuku migrante”, prenosi DW.

Autor članka upoređuje stanje u Srbiji s onim u Rumuniji ili Bugarskoj navodeći da se u tim zemljama nekad uspijeva usporiti iseljavanje iz velikih gradova ili čak okrenuti trend, ali napominje da su te zemlje članice Evropske unije.

„U šest zemalja zapadnog Balkana, koje još nijesu članice Evropske unije i nemaju ravnopravan pristup njenom tržištu i njegove četiri slobode, stanje ne izgleda tako dobro”, piše FAZ, navodeći da za brojne mlade ljude u tim zemljama iseljavanje i dalje izgleda kao najbolja mogućnost.

Smanjenje broja stanovnika utiče i na ponašanje zapadnih investitora, napominje FAZ, obrazlažući da za velike projekte u radno intenzivnim branšama nema dovoljno radne snage. „Jedan zapadni koncern, koji u jednoj balkanskoj zemlji želi da gradi veliku fabriku, dogovorio je zato već prije početka radova da će dvije trećine zaposlenih biti uvezene s Filipina.”

Navodi se da su političari u regionu kasno shvatili ozbiljnost demografskog stanja te da se sad takmiče oko dovođenja stranih radnika. „Beogradski gradski saobraćaj u međuvremenu zapošljava vozače autobusa iz Indije ili Šri Lanke, jer nema domaćih interesenata. Najsiromašnija država u Evropi, Kosovo, za velike projekte je avionima dovezla radnike iz Bangladeša.”

Ta nova stvarnost će društva u balkanskoj regiji staviti pred teške izazove, upozorava FAZ, jer će doseljenici iz Azije i Afrike rađati djecu, kupovati nekretnine, njegovati svoje tradicije i religije i promijeniti izgled gradova na jugoistoku Evrope, na što u toj regiji nisu navikli.

„Konfliktni potencijal je očit. Balkan je, istina, multietnički već vijekovima. Ali, priznati da je to područje useljenička regija ili da to mora postati, da bi se ekonomski održala, vlastodršci to teško prihvaćaju”, zaključuje autor FAZ-a.

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

investitor.me

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima