back to top

FOTO: Međunarodna konferencija u Mostaru povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane

Danas je u Mostaru održana Međunarodna konferencija „Jedinstveno zdravlje – trenutno stanje i izazovi za implementaciju“, povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici EFSA-e, WHO-a, FAO-a, UNDP-a i oko 90 predstavnika institucija iz sektora sigurnosti hrane, veterinarstva, javnog zdravstva i okoliša, akademske zajednice i nevladinog sektora u BiH i susjednim zemljama.

Organizator konferencije je Agencija za sigurnost hrane BiH, uz podršku EFSA-e i UNDP-a.

Aktivnosti su obuhvatile predavanja, diskusije o jedinstvenom zdravlju, prezentacije aktivnosti u BiH te mogućnosti za saradnju s EFSA-om.

Menadžer za kvalitet INZ Benjamin Čaušević bio je jedan od predavača sa Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Govorili su direktor Agencije za sigurnost hrane BIH Džemil Hajrić, savjetnik zamjenika Predsjedavajuće Vijeća ministara BIH Adem Zolota, federalni ministri Amir Hasičević i Kemal Hrnjić, te predsjednica Vlade HNK-a Marija Buhač.

Direktor Hajrić istaknuo je značaj primjene koncepta jedinstvenog zdravlja za zaštitu zdravlja ljudi, životinja i okoliša.

Na konferenciji su predstavljeni radovi iz područja sigurnosti hrane, uključujući prezentacije EFSA-e, WHO-a, CIS-a, Udruženja “Jedno zdravlje” BIH, UN-ovog programa za hranu, Ureda za veterinarstvo BIH, Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu, UNDP-a i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane, održana je i obuka o primjeni IMPRORISK modela za procjenu rizika u saradnji s Glavnim državnim laboratorijem Kipra.

Izvor: ( inz.ba / Izvor.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima