back to top

FOTO: Predstavnica INZ-a na 34. Evropskom kongresu kliničke mikrobiologije i zaraznih bolesti

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i ove godine ima predstavnika na 34. Evropskom kongresu kliničke mikrobiologije i zaraznih bolesti (34nd European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases).

iako nosi prefiks “evropski” radi se o najvećem svjetskom skupu mikrobioloških disciplina.

U Barceloni, Španija, predstavnik INZ-a na 34. Kongresu Evropskog društva kliničke mikrobiologije i zaraznih bolesti je načelnica Službe za mikrobiologiju hrane, Emina Idrizović, specijalista mikrobiologije.

ESCMID Global 2024 (ranije poznat kao ECCMID) slijedi i ove 2024. godine format uveden 2022., nudeći sveobuhvatan hibridni kongres. Uz mogućnost online prisustva i prezentacije, okupio je na licu mjesta više od 16.000 stručnjaka iz više od 165 država svijeta, koji razmjenjuju iskustva iz naučnih, obrazovnih i umrežavanja koje pruža ESCMID Global, a predstavljeno je više od 6.000 radova naučnih radnika iz cijelog Svijeta.

Rad stručnjaka INZ-a predstavljen poster-prezentacijom ima naziv Detection and prevalence of moulds and aflatoxins in food and feed for animal and human consumption /Detekcija i prevalenca plijesni i aflatoksina u hrani za ljude i životinje/.

Uz Idrizović, na radu su potpisani i Belma Hodžić, Dženana Hasanbašić, Čamka kovač, Alma Agić, Benjamin Čaušević i Amir Ibrahimagić.

Evropsko društvo za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti (ESCMID) vodeće je društvo za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti u Europi.

Ujedinjuje 10.000 članova ESCMID-a, kao i 45.000 pridruženih članova kroz 77 nacionalnih i međunarodnih pridruženih društava. Nakon pandemije COVID-19, ESCMID je postao sve važniji akter na globalnoj sceni, a fokus mu se pomjera na nove zarazne bolesti i antimikrobnu rezistenciju.

Društvo od 1983. podupire mikrobiologe i specijaliste za zarazne bolesti tijekom njihovih karijera, promičući inovativna istraživanja i obrazovanje za unaprjeđenje dijagnoze, liječenja i prevencije infektivnih bolesti diljem svijeta. Širok raspon dostupnih aktivnosti i razmjena pruža uzorno međunarodno okruženje za povezivanje i dijeljenje članova.

U ovim fascinantnim brojkama se nalazi i rad bosanskohercegovačkih, zeničkih  autora iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. INZ je i prije dvije godine, u Lisabonu (Portugal) predstavio dva svoja rada.

– Institut za zdravlje i sigurnost hrane kontinuirano obavlja niz složenih poslova na prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja građana u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), a paralelno sa kompleksnim angažmanom petnaestak različitih službi, ono što potičemo i stimuliramo jeste izrada i predstavljanje stručnih radova na bh., regionalnom i globalnom, svjetskom nivou. Tim prije je prilika da predstavimo naš INZ i BiH cijelom svijetu dokaz da radimo dobar posao, istakao je v.d. direktor INZ-a Senad Huseinagić.

Na skupu u Barceloni govorilo se o desetinama tema i oblasti, kao što su infekcije u starijih osoba, infekcije koje se prenose hranom i vodom, klinička parazitologija, antimikrobno upravljanje, forenzička i postmortalna mikrobiologija, respiratorni virusi, gljivična infekcija, anaerobne infekcije, javnozdravstvena mikrobiologija, virusni hepatitis, mikobakterijske infekcije, vakcine, biofilmovi, veterinarska mikrobiologija, genomska i molekularna dijagnostika, netradicionalna antibakterijska terapija, stafilokok, infekcije povezane s implantacijom, infekcije mozga, infekcije legionelom, infekcija putovanja i migracije, nadzor antimikrobne rezistencije, kritično bolesni pacijenti, infekcije krvotoka i druge.

Kongresi koji okupljaju stručnjake iz cijelog svijeta već tri i po decenije se održavaju širom Evrope, a prvi, u oktobru 1983. godine, bio je upriličen u Bolonji (Italija).

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima