back to top

Isak polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odao počast brigadnom generalu ARBiH Safetu Hadžiću i njegovim saborcima

Danas je obilježena 32. godišnjica akcije “PRETIS” i godišnjica pogibije brigadnog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Safeta Hadžića i njegovih saboraca.

Tom prilikom federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak odao je počast poginulim borcima učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju ispred zgrade Općine Novi Grad,  zatim na spomen-ploču smještenu u krugu vojne fabrike “Pretis”, na mjestu pogibije Safeta Hadžića i njegovih saboraca te na Teretnoj kapiji Fabrike uz prisjećanje na akciju pripadnika Specijalne jedinice MUP-a Republike Bosne i Hercegovine – Odred policije “Bosna”.

“Sjećanje na naše borce i njihovu žrtvu nikada neće i ne smije prestati. Žrtvu koju su tokom agresije na BiH podnijeli svi učesnici u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine trebalo bi više cijeniti i uvažavati, jer su oni svojim zalaganjem i žrtvovanjem doprinijeli opstanku države Bosne i Hercegovine, promociji mira, tolerancije, ravnopravnosti, multietničnosti i suživota i u najtežim ratnim danima. Zbog svih boraca koji su dali svoje živote za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu mi danas nemamo pravo na šutnju i zaborav, a nove generacije na neznanje”, poručio je ministar Isak.

Specijalna jedinica MUP-a RBiH Odred policije “Bosna” je u saradnji sa određenim brojem pripadnika Teritorijalne odbrane RBiH i Zelenih beretki te pripadncima CSB-a Stari Grad u noći, 17. na 18. 4. 1992.  godine  izvršila upad u vojnu fabriku “Pretis” i tom prilikom  izvukla mnogo naoružanja koje je strateški bilo vrlo bitno za odbranu Sarajeva. Nakon završetka akcije, a u nastojanju da se izvuče što više naoružanja u aktivnostima koje su slijedile nakon okončanja akcije živote su izgubili general Safet Hadžić i njegovi saborci Esad Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić.

Koliko je bila značajna ova akcija govori činjenica da su protuoklopna sredstva koja su  izuzeta iz vojne fabrike “Pretis” spriječila ulazak agresora u grad 2. i 3. maja 1992. godine i donijela odlučujuću prevagu u borbama za zgradu Predsjedništva BiH, bitkama na Stupu, u Azićima, Mojmilu, osujetila je presjecanje grada Sarajeva na potezu Vraca-Pofalići-Vogošća i u mogim drugim borbama te u znatnoj mjeri doprinijela očuvanju grada Sarajeva, a samim tim i Bosne i Hercegovine.

Safet Hadžić bio je jedan od osnivača Patriotske lige. Bio je predsjednik Kriznog štaba tadašnje regije Sarajevo imenovan od predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića. Dobitnik je mnogih priznanja, između ostalog i Zlatnog ljiljana, posthumno je od Predsjedništva BiH unaprijeđen u čin brigadnog generala Armije RBiH i nagrađen ordenom “narodnog heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata 92.-95. godine”.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima