back to top

Isplata prava na mjesečna novčana primanja za nosioce najviših ratnih priznanja počinje danas

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je pripremilo naloge za plaćanje mjesečnih novčanih naknada utvrđenih Zakonom o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine.

Iznosi dječijeg dodatka za djecu ratnih vojnih invalida s utvrđenim invaliditetom od 20 do 80 % i personalne asistencije za ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica su od marta 2024. godine uvećani shodno objavljenoj prosječnoj mjesečnoj plati u Kantonu Sarajevo za prethodnu godinu na osnovu koje se direktno utvrđuju.

„Čim budu raspoloživi odgovarajući statistički podaci, krenuće se u proceduru izmjene (uvećanja) mjesečne novčane egzsistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina”, najavljuju iz ovog resornog ministarstva.

Isplata prava na mjesečna novčana primanja za djecu ratnih vojnih invalida s utvrđenim invaliditetom od 20 do 80 % – dječiji dodatak počinje od srijede, 03.04.2024. godine.

Isplata prava na mjesečna novčana primanja za nosioce najviših ratnih priznanja, ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od strane drugog lica, nosioce „Partizanske spomenice 1941“ i djecu šehida – poginulog borca – branitelja bez oba roditelja za vrijeme nezaposlenosti do zasnivanja radnog odnosa očekuje se od četvrtka, 04.04.2024. godine.

Isplata naknada personalne asistencije za ratne vojne invalide – paraplegičare i ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica započet će u petak, 05.04.2024. godine.

Isplata egzistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina očekuje se od ponedjeljka, 08.04.2024. godine.

„Podsjećamo da je od početka decembra 2022. godine bivša SBER banka, odnosno ‘ASA banka Naša i snažna’ u potpunosti integrisana u ASA banku dd, i svi korisnici koji su imali račune u prethodnim bankama (koji počinju sa 140…) su morali u svoju općinsku službu donijeti nove račune (koji počinju sa 134…). Banka može uplate usmjerene na stare račune ‘odbiti’ u kom slučaju korisnik neće dobiti naknadu bez dostavljanja novog-važećeg broja računa i prije nekog narednog obračuna (nakon povrata sredstava na račun kantona)”, ponovo podsjećaju iz ovog resornog ministarstva.

Naglašavaju i da je svako lice dužno blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite promjenu koja utječe na ovo pravo, odnosno na njegov prestanak – zaposlenje, ostvarivanje prava na penziju i slično, kako ne bi došlo do neosnovane isplate. Obaveza prijavljivanja izmjene je utvrđena rješenjem kojim je pravo priznato.

„U slučaju neosnovane/nezakonite isplate, korisnik je obavezan istu u cijelosti vratiti. Pozivamo korisnike koji utvrde grešku u isplati (netačan/nepripadajući iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktive i drugo) da se jave u nadležnu općinsku službu za BIZ, kako bi eventualna greška bila otklonjena”, potcrtali su iz Ministarstva za boračka pitanja KS.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima