back to top

Izrael bacio 6.000 bombi na Gazu, iz Hamasa pozivaju na džihad, Ukrajinci objavili snimku na kojoj Hamasovci pričaju ruski

Bivši vođa Hamasa, Khaled Meshaal, pozvao je muslimane širom svijeta da ovog petka izađu na trgove i ulice i prosvjeduju u znak podrške Palestincima, a susjedne je zemlje pozvao da se pridruže borbi protiv Izraela, prenosi Yahoo News.

U snimljenoj izjavi koju ima Reuters čuje se kako Meshaal govori:

– Moramo izaći na trgove i ulice arapskog i islamskog svijeta u petak.

Meshaal se trenutno nalazi u Kataru i vodi Hamasov ured za dijasporu.

Poručio je muslimanima da ljudi i vladini dužnosnici u Egiptu, Siriji, Libanonu i Jordanu imaju odgovornost podržati Palestince, budući da velika većina palestinskih izbjeglica Jordan i Libanon naziva svojim domom.

– Plemena Jordana, sinovi Jordana, braćo i sestre Jordana…Ovo je trenutak istine, granice su vam blizu, svi znate svoju odgovornost, rekao je.

Meshaal je pozvao na okupljanje muslimanskog svijeta nakon što je Izrael rekao da će pojačati kopnenu ofenzivu nakon napada Hamasa.

Izraelske snage su noć prije već pogodile više od 200 ciljeva u Gazi koristeći borbene zrakoplove.

Ministarstvo zdravlja u Gazi tvrdi da je ozlijeđeno više od 500 ljudi, a 950 ih je ubijeno.

– Svim učenjacima koji podučavaju džihad… svima koji podučavaju i uče – ovo je trenutak za primjenu, poručio je Meshaal.

Savjetnik ukrajinskog ministra vanjskih poslova, Anton Geraščenko, objavio je na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, snimku koja sugerira da su ruski instruktori sudjelovali u subotnjem napadu Hamasa na Izrael.

“‘Pokrivaj! Pokrivaj!‘ – pojavili su se dokazi da su instruktori koji govore ruski unutar terorističke organizacije Hamas izdavali zapovijedi i koordinirali akcije plaćenika tijekom napada na Izrael 7. listopada 2023. godine. Naredba na ruskom “Prikrivajte! Prikrivajte!” (“Pokrivaj! Pokrivaj!”) može se jasno čuti od 12. sekunde nadalje”, napisao je Geraščenko u objavi u snimku.

Autentičnost snimke i vjerodostojnost informacija koje je iznio Geraščenko u ovom trenutku nije moguće potvrditi.

Ova snimka i sugestije, inače, dolaze u trenucima kada neki zapadni mediji u svojim analizama i komentarima sugeriraju da su se odnosi Izraela i Rusije, kao i ruskog vođe Vladimira Putina i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua osobno, poprilično srozali.

Tako američki The Hill u četvrtak ocjenjuje da se Putinovi otisci prstiju mogu vidjeti posvuda u napadu Hamasa i da je upravo on bio jedini pravi pobjednik kada je izbio rat. Putinovo podržavanje svog saveznika Irana, najvećeg neprijatelja Izraela, kako se ocjenjuje, rezultiralo je otvaranjem nove fronte u Gazi u njegovom ratu protiv Zapada. Također, Putinu je trebala distrakcija, a prošli vikend ju je i dobio.

Radilo se o napadu iz zraka, s kopna i mora, uz kibernetički udar. Ocjenjuje se da je to daleko iznad priznatih sposobnosti Hamasa, što je potaknulo nagađanja da je teroristička organizacija dobila izravnu potporu od Irana, a vjerojatno i od Rusije, pri čemu su dokazi za rusku umiješanost posredni, ali i prisutni, kako s ističe.

The Hill također podsjeća da su dužnosnici Hamasa u ožujku i rujnu ove godine posjetili Moskvu.

Podsjećajući da se izraelski premijer Benjamin Netanyahu dugo predstavljao kao Putinov prijatelj te da se i ruski vođa tijekom godina predstavljao kao lojalni saveznik izraelske države, The Guardian navodi kako se čini da je nakon subotnjeg napada na Izrael to prijateljstvo nestalo.

Četiri dana nakon početka Hamasovog iznenadnog napada, Putin još nije bio nazvao Netanyahua, dok Kremlj nije objavio poruku sućuti. U utorak, u svojim prvim komentarima, Putin je poručio tek da je eksplozija nasilja između Izraela i Palestinaca pokazala da američka politika nije uspjela na Bliskom istoku te da nije uzela u obzir potrebe Palestinaca.

Godinama je Putin nastojao njegovati snažne veze s Izraelom dok je također podupirao palestinsku stvar, što je savezništvo iz sovjetskog doba. Čini se da je delikatna ruska diplomacija s Izraelom urodila plodom kada je ta zemlja odbila sudjelovati u zapadnim sankcijama protiv Rusije.

No, ispod površine, bilo je znakova da se odnosi između Rusije i Izraela pogoršavaju zbog Putinovih tvrdnji da se bori protiv “neonacizma” u Ukrajini, dok je svoju zemlju prebacio u orbitu Irana, najvećeg neprijatelja Izraela. Kremlj se također obračunao s ruskim ogrankom Židovske agencije, privatne dobrotvorne organizacije usko povezane s izraelskom vladom koja je pomogla desecima tisuća visokokvalificiranih ruskih Židova da emigriraju u Izrael.

Izrael je bacio oko 6000 bombi na Pojas Gaze od početka borbi u subotu, prema glasnogovorniku Izraelskih obrambenih snaga (IDF).

Gradonačelnik Sderota, grada u blizini Gaze, Alon Davidi kaže za BBC da zna što bi zapadni čelnici trebali reći Izraelu. “Moraju reći ‘ne žurite’”, istaknuo je. Gradonačelnik vjeruje da je kolebanje Zapada razlog zašto su vojne operacije prije propale. “Uvijek kada počnemo s operacijom u Gazi, nakon tjedan, dva tjedna, čelnici Britanije, SAD-a, svih zemalja, kažu našem premijeru: ‘Stani, moraš prestati’”.

Davidi je pozvao izraelsku vojsku i vladu da uzmu “mjesec, dva mjeseca” koliko god im je potrebno da “unište Hamas i Islamski džihad i natjeraju ih da nestanu iz ove regije”.

Upitan je li ljut na vlastitu vladu jer nije zaštitila njegov grad, rekao je da nije. No, pozvao je premijera Netanyahua da mu pomogne evakuirati Sderot.

The post Izrael bacio 6.000 bombi na Gazu, iz Hamasa pozivaju na džihad, Ukrajinci objavili snimku na kojoj Hamasovci pričaju ruski appeared first on Dnevni.ba.dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima