Izrael tokom noći bombardirao Pojas Gaze i jug Libanona

Izrael je bombardovao Gazu u zračnim udarima u ponedjeljak ujutru, a tokom noći izvršen je napad i na jug Libana, dok je izraelski premijer Benjamin Netanyahu sazvao sastanak najviših generala i ratnog kabineta kako bi procijenili obim eskalacije sukoba.

Izraelski napadi koncentrisani su na centar i sjever Pojasa Gaze, javljaju palestinski mediji. U napadu na kuću u blizini izbjegličkog kampa Jabalia, na sjeveru Gaze, ubijeno je nekoliko Palestinaca i ranjeno, prenose mediji.

Zdravstvene službe u Gazi saopćile su da je najmanje 4.600 osoba ubijeno u izraelskom dvosedmičnom bombardovanju koje je počelo nakon napada Hamasa 7. oktobra na južne izraelske zajednice u kome je ubijeno 1.400 osoba, a 212 odvedeno u Gazu kao taoci.

Čelnik Hamasa Ismail Haniyeh i iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian razgovarali su sinoć o sredstvima za zaustavljanje izraelskih zločina u Gazi, navodi Hamas u saopćenju.

Izrael je nagomilao tenkove i vojnike u blizini granične ograde oko Gaze za planiranu kopnenu invaziju s ciljem uništenja Hamasa.

Strahovanja da bi rat Izraela i Hamasa mogao prerasti u širi sukob na Bliskom istoku porasla su tokom vikenda, a Washington je upozorio na značajan rizik po američke interese u regiji i najavio novo raspoređivanje napredne protuzračne odbrane.

Pentagon je već poslao mornaričke snaga na Bliski istok, uključujući dva nosača aviona, brodove za podršku i oko 2.000 marinaca, kako bi pomogao u odvraćanju napada snaga povezanih s Iranom.

– Ono što uočavamo je mogućnost značajne eskalacije napada na naše vojnike i građane u kompletnoj regiji – izjavio je američki ministar odbrane Lloyd Austin za program TV mreže ABC “Ove sedmice” u nedjelju.

Kineski specijalni izaslanik za Bliski istok Zhai Jun, koji je u posjeti regiji, upozorio je da raste rizik od kopnenog sukoba velikih razmjera i da je prelivanje sukoba u regiji “zabrinjavajuće”, javili su kineski državni mediji u ponedjeljak.

Iranski sigurnosni zvaničnici kazali su Reutersu kako je iranska strategija da njegovi bliskoistočni saveznici poput Hezbollaha izvode ograničene napade na izraelske i američke ciljeve, ali da izbjegnu veliku eskalaciju koja bi uvukla Teheran, što je žestoki udarac za Islamsku Republiku.

U susjednoj Siriji, gdje je glavni regionalni pomagač Hamasa, Iran, vojno prisutan, izraelske rakete pogodile su međunarodne aerodrome u Damasku i Aleppu rano u nedjelju, stavljajući oba van funkcije, javili su sirijski državni mediji.

Duž izraelske sjeverne granice s Libanom, grupa Hezbollah koju podržava Iran sukobila se s izraelskim snagama, u znak podrške Hamasu, u najsmrtonosnijoj eskalaciji graničnog nasilja od rata između Izraela i Hezbollaha 2006. godine.

Izraelski avioni u ponedjeljak ujutru pogodili su dvije ćelije Hezbollaha u Libanu koje su planirale lansirati protivtenkovske projektile i rakete prema Izraelu, saopćila je vojska. Izraelska vojska također je navela da je pogodila druge ciljeve Hezbolalha, uključujući vojni kompleks i osmatračnicu.

Hezbolah je u ponedjeljak saopćio da je jedan od njegovih boraca poginuo, ne iznoseći detalje.

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh pozvao je međunarodnu zajednicu da stvori “jedinstveni front” kako bi zaustavila izraelske napade u Gazi i omogućila dostavu očajnički potrebne pomoći koja je tek počela da pristiže.

Drugi konvoj od 14 kamiona pomoći ušao je u nedjelju navečer preko prelaz Rafah u opkoljeni Pojas Gaze, a američki predsjednik Joe Biden i Netanyahu potvrdili su u telefonskom razgovoru da će “sada biti nastavljen priliv te ključne pomoći u Gazu”, saopćila je Bijela kuća.

Humanitarni ured UN-a saopćio je da je obim pomoći koja je do sada pristigla iznosio samo četiri posto dnevnog prosjeka prije izbijanja neprijateljstava i samo je mali dio potreba za hranom, vodom, lijekovima i gorivom.

Biden je također pojačao diplomatske napore, održavajući u nedjelju telefonske razgovore s Netanyahuom i papom Franjom i razgovarajući s čelnicima Kanade, Francuske, Britanije, Njemačke, Italije i Britanije o dostavi pomoći u Gazu i sprečavanju širenja sukoba.

U zajedničkoj izjavi, čelnici su izrazili podršku pravu Izraela na samoodbranu. Također su pozvali na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući zaštitu civila.

Netanyahu je također imao telefonski razgovor s čelnicima Francuske, Španije i Nizozemske u nedjelju navečer, saopćeno je iz Ureda izraelskog čelnika.

Nizozemski premijer Mark Rutte posjetit će Izrael u ponedjeljak, a francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak, prenosi Reuters.

The post Izrael tokom noći bombardirao Pojas Gaze i jug Libanona appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima