back to top

Kako odabrati laptop za studiranje arhitekture ili grafičkog dizajna?

Ako ste student arhitekture ili grafičkog dizajna, sigurno znate koliko može biti važno imati kvalitetno prijenosno računalo na kojem možete raditi projekte i zadatke. No, oni koji tek počinju studirati možda nisu toliko informirani te će se naći u velikom problemu ako nemaju adekvatan laptop.

kako odabrati laptop za studiranje arhitekture ili grafičkog dizajna?

Bez pravog prijenosnog računala svakodnevni zadaci kao npr 3D modeliranje, renderiranje i grafički dizajn može postati iznimno frustrirajuće i dugotrajno.

Programi koje koriste inženjeri, ali i studenti arhitekture i grafičkog dizajna često su vrlo zahtjevni. U nekim situacijama, ako ne pazite pri odabiru računala, može se dogoditi da vaše računalo ne može pokrenuti traženi program. Zato je od velike važnosti da je hardver prijenosnog računala koje odaberete dovoljno jak da pokrene potreban softver, ali i da program radi bez sjeckanja, zaustavljanja i dugog čekanja, kako bi izvršio zadanu operaciju.

Samo ako započinješ studij ili već pohađate fakultet i niste sigurni koje prijenosno računalo odabrati za potrebe studija arhitekture i grafičkog dizajna, evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći. Nakon što pročitate ovaj tekst, detaljno istražite ponudu na internetu – prijenosna računala i cijene različitih modela mogu značajno varirati, što znači da možete značajno uštedjeti pri kupovini, a pritom kupiti prijenosno računalo vrhunske kvalitete.

Potreban vam je snažan procesor

CPU određuje koliko će brzo vaše prijenosno računalo moći obraditi zadatke. Za arhitektonske projekte i grafički dizajn nećete trebati najnoviji i najbolji model procesora, ali snažan CPU sigurno hoće.

Obratite pozornost na broj jezgri jer on određuje koliko instrukcija vaš CPU može obraditi istovremeno. Ciljajte najmanje osam jezgri. Ako CPU ima mogućnost multithreadinga, to je također velika prednost. Ciljajte najmanje 12 niti. Brzina sata je još jedna važna specifikacija. Određuje koliko brzo CPU može obraditi zadatke. Ciljajte na brzinu sata od najmanje 4,0 GHz u Boost modu.

Dva glavna proizvođača procesora, Intel i AMD, rangiraju svoje proizvode dodjeljivanjem broja svakom modelu. Ako ste ograničenog budžeta odaberite Intel Core i5 ili AMD Ryzen 5, a ako imate dovoljno novaca na raspolaganju onda procesore iz Intel Core i7 ili AMD Ryzen 7 serije. Najnoviji modeli procesora koje možete kupiti na tržištu nose oznaku i9 kada je Intel u pitanju tj AMD Ryzen 9kada govorimo o AMD procesorima.

Morate imati dovoljno RAM-a

kako odabrati laptop za studiranje arhitekture ili grafičkog dizajna?

RAM je kratica za Random Access Memory i predstavlja privremenu memoriju računala. Ova hardverska komponenta određuje koliko datoteka vaše prijenosno računalo može pohraniti i trenutno im pristupiti. Za nesmetan rad u aplikacijama kao što je Adobe Illustrator, koje su vam potrebne za projekte u arhitekturi, a posebno u grafičkom dizajnu, preporuča se najmanje 16 GB RAM-a.

Naravno, možete odabrati prijenosno računalo s 8 GB privremene memorije, ali riskirate da se živcirate kad god radite puno zahtjevnije projekte. Više od 16GB RAM-a donosi više cijene, ali i lakši rad.

To je uvijek dobra opcija za pogledati ima li laptop koji odaberete slobodne utore za RAM. Ako je to slučaj, to znači da ćete u svakom trenutku moći nadograditi ili povećati kapacitet RAM-a. Ovo će riješiti probleme sjeckanja ili “kočenja” laptopa ako radite na projektima koji zahtijevaju više privremene memorije.

Kvalitetna grafička kartica (GPU) znači i bržu obradu slike

GPU je vrlo važna komponenta za sve korisnike koji rade s grafikom. Grafička kartica upravlja vizualnim procesima koje dodijelite svom prijenosnom računalu. Za studenti arhitekture ili grafički dizajn grafička kartica je vrlo važna jer određuje koliko glatko možete pomicati elemente vaših vektorskih umjetničkih djela u softveru u kojem radite.

Trebali biste znati da postoje integrirane i neintegrirane grafičke kartice. Stalno, bez iznimke izabrati one koji su neintegrirani (odvojeni) s najmanje 4 GB memorije. Naravno, što je veći kapacitet GPU memorije, to ćete učinkovitije i ugodnije moći raditi prilikom modeliranja i projektiranja. Najvažniji proizvođač grafičkih kartica je NVIDIA, a naša preporuka je GeForce RTX 40 serija koja će vjerojatno biti više nego dovoljna, čak i za zahtjevnije 3D vizualizacije.

Prostor za pohranu, odaberite solid state diskove

Disk prijenosnog računala je memorijski prostor gdje su pohranjene vaše datoteke. Dolazi u dvije varijante – HDD i SSD. Tvrdi disk (HDD) je starija generacija i predstavlja jeftiniju opciju. Druga, i svakako bolja opcija, je SSD ili Solid State Drive. SSD će vam pomoći da ispunite puni potencijal vašeg prijenosnog računalasigurnija je varijanta s manjom vjerojatnošću neočekivanog otkazivanja, a također troši manje energije. To također znači da će vaše prijenosno računalo moći dulje biti neovisno. Obje opcije mogu imati različite kapacitete, od nekoliko stotina GB do nekoliko desetaka TB.

kako odabrati laptop za studiranje arhitekture ili grafičkog dizajna?

Budući da datoteke i datoteke koje ćete stvoriti prilikom modeliranja, renderiranja ili uređivanja slika i videozapisa mogu biti prilično velike, trebali biste imati dovoljno prostora za pohranu. Težite SSD-u od najmanje 1 TB skladišni prostor.

U krajnjem slučaju možete odabrati i SSD manjeg kapaciteta, no tada bi bilo dobro kupiti eksterni disk na koji možete prebaciti mape i datoteke koje kreirate na prijenosnom računalu.

Veličina zaslona je važna, ali je uravnotežite radi prenosivosti

Ako uzmemo u obzir da grafički dizajn i arhitektura je vrsta umjetnosti, svima koji se bave ovim poslom ili studiraju potrebna je kvalitetna i jasno vidljiva slika. S tim u vezi, prvo na što biste trebali obratiti pozornost je veličina zaslona prijenosnog računala. Zasloni od 15,6 inča prilično su praktični, no možda bi vam ipak bolje odgovarao 17 inčni. Imajte na umu da što je ekran ili laptop veći, to je teži i nezgodniji za nošenje. Stoga pronađite ravnotežu između veličine zaslona i lakoće nošenja prijenosnog računala.

Što se rezolucije tiče, nemojte ići ispod FHD-a ili QHD-a. Također obratite pozornost na korištenu tehnologiju prikaza. OLED ekrani su ultimativni izbor. Prijenosna računala s takvim zaslonima ne samo da daju preciznije boje i imaju “dublju” crnu od LCD-a, nego su i svjetlija i lakša za gledanje.

Odabir pravog prijenosnog računala za studente arhitekture ili grafičkog dizajna zahtijeva pažljivo razmatranje različitih čimbenika. Obratite pozornost na performanse, prikaz, pohranu i prenosivost. Pravi izbor će vam omogućiti učinkovito i kreativno obavljati sve zadatke tijekom studija poput najbolji grafički dizajneri. Investirajte u kvalitetan uređaj koji će trajati i podržati vas kroz sve izazove koje nosi vaša karijera.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima