back to top

Kako odabrati pravi namještaj? – Bilješke

Kako odabrati namještaj za stan kada postoji tako širok izbor modela, dizajna, marki i razina kvalitete? Bez obzira želite li svom domu podariti potpuno novi izgled ili tek opremate svoj novi stan, vaš namještaj igra veliku ulogu u postizanju željenog estetskog i funkcionalnog ambijenta. Zato je važno biti oprezan pri odabiru namještaja jer on treba biti udoban, ali i uklopiti se u interijer.

Pravilno uređen prostor u kojem se nalaze kožne kutne garniturefotelje, ormari i ostali namještaj, mogu poboljšati funkcionalnost Vašeg doma, a ujedno stvoriti ugodan ambijent za sve ukućane.

U nastavku donosimo savjete kako odabrati pravi namještaj i na što treba obratiti pozornost pri kupnji.

lijepo uređen dnevni boravak - kako odabrati namještaj

Odlučite se za temu za uređenje prostora

Želite da Vaš prostor zrači suvremenim stilom, obogaćenim metalnim i modernim komadima koje karakteriziraju ravne linije, kutovi i minimalizam? Ili možda želite tropsku temu, s prostranim rasporedom, upotrebom prirodnih materijala i osvježavajućim svijetlim nijansama? Naravno, sve ovisi o prostoru koji uređujete – uređenje dnevne i spavaće sobe nije ista stvar.

Postoji mnogo različitih tema za uređenje vašeg prostora, ali najvažnije je odlučiti se za stil koji želite prije kupnje namještaja. Na taj način ćete si olakšati izbor i skratiti vrijeme traženja namještaja.

Razmotrite svoje potrebe

Nakon što ste definirali temu, vrijeme je da odredite što vam je konkretno potrebno u prostoru. Je li najvažnije imati dovoljno mjesta za sjedenje? Ili možda želite malo setovi za opuštanje koje ćete koristiti za udobno izležavanje i gledanje televizije.

Razmislite i o tome hoćete li često dolaziti u goste jer će vam vjerojatno trebati više namještaja za sjedenje.

Svaka soba u vašem domu zahtijeva različitu vrstu namještaja. Na temelju svojih potreba možete odlučiti kakav će se namještaj naći u svakoj sobi. U prostorijama koje često koristite razmislite o namještaju koji će poboljšati svakodnevnu udobnost.

Osim toga, imajte na umu svoj stil života. Imate li kućne ljubimce? Mala djeca? Česti gosti odsjedaju kod vas? Sve to treba uzeti u obzir pri odabiru namještaja. Ako imate djecu ili kućne ljubimce, najbolje bi bilo odabrati tamnije nijanse i materijale otporne na mrlje.

Izmjerite prostor i napravite plan postavljanja namještaja

Kada razmatrate svaku prostoriju u vašem domu, važno je uzeti u obzir dimenzije i raspored. Prije ulaganja u namještaj svakako procijenite raspoloživi prostor jer izbor veličine namještaja može značajno utjecati na percepciju dimenzija prostorije.

U slučaju manjih prostorija postavljanje velikog kreveta može dovesti do manjka prostora, dok pravilno odabran namještaj može ujednačiti izgled i jednostavnost. S obzirom na dimenzije, vaša soba može izgledati prostrano ili pretrpano u usporedbi s namještajem koji odaberete.

Najbolje je izmjeriti dimenzije svake sobe, uključujući i širinu vrata (jer namještaj mora proći kroz vrata) i napraviti plan. To će vam omogućiti da procijenite koliko namještaja trebate.

Odaberite boje koje će izgledati skladno

Koristeći različite boje, možete kombinirati i uskladiti svoj namještaj kako bi se lijepo uklopio u prostor. Kad odaberete boje za vaš namještaj, imajte na umu da oni mogu biti poveznica koja spaja različite stilove i komade namještaja, omogućujući im da se uklope u cjelinu.

Uz pažljivo odabranu paletu boja, čak i komadi namještaja različitih stilova mogu imati vizualni sklad. Pokušajte ugraditi nijanse koje se već pojavljuju u prostoru, poput boje zidova ili podova, kako biste stvorili vezu.

Osim toga, kontrastne boje mogu dodati zanimljive akcente i vizualnu dinamiku, tako da možete pokušati stvoriti zanimljivu kombinaciju, koja je posebno zanimljiva u radnom ili radnom prostoru.

Otkup namještaja i provjera ispravnosti

Prilikom kupnje namještaja važno je pažljivo provjeriti otvaraju li se i zatvaraju li se vrata ormara i ladica pravilno. Izvucite ih do kraja kako biste bili sigurni da nisu zapeli i provjerite rade li brave ispravno. Također provjerite jesu li p tipke i ručke dobro pričvršćene.

Prilikom odabira namještaja kvaliteta bi trebala biti na prvom mjestu. Stoga prednost treba dati komadima namještaja koji su izrađeni od kvalitetnih materijala jer su otporniji i mogu podnijeti veće opterećenje. Pažljivo pregledajte različite komponente vašeg namještaja, kao što su noge, opruge i dodatni jastuci.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima