Kako poboljšati svoj engleski?

Engleski je najvažniji jezik na svijetu. U prethodnom tekstu na ovu temu pisali smo o osnovnim koracima koje trebate poduzeti kako biste usavršili svoj engleski. Taj rad možete pročitati na ovoj poveznici. U nastavku teksta nudimo vam još nekoliko savjeta kako bi vaš engleski jezik bio na zadovoljavajućoj razini.

Poboljšanje vještina pisanja, čitanja i slušanja

Slušajte engleski radio ili podcast. Jedan od najboljih načina da poboljšate svoje razumijevanje engleskog jezika na slušanje je preuzimanje podcasta ili radijskih aplikacija na engleskom jeziku na svoj telefon ili MP3 player.

Zatim biste se trebali potruditi slušati podcast ili radio emisiju najmanje 30 minuta dnevno. Učinite to u teretani, na putu na posao ili dok ste za računalom.

Pokušajte razumjeti što je rečeno. Čak i ako je prebrzo za vas, pokušajte odabrati ključne riječi i fraze kako biste dobili opću ideju o čemu se raspravlja.

Napišite bilo koju riječ ili izraz koji ne razumijete, a zatim potražite prijevod. Da biste čuli fraze ili nove riječi u kontekstu, ponovno poslušajte podcast.

Gledajte filmove i TV emisije na engleskom jeziku. Još jedan zabavan način da poboljšate svoje razumijevanje slušanjem je gledanje filmova i TV emisija.

Pokušajte odabrati filmove ili TV emisije u kojima ćete uživati. Ako je moguće, odaberite filmove ili serije koje ste već gledali, poput crtića ili hitova. Ako već znate osnovnu priču, bit će je puno lakše pratiti.

Ipak, trebali biste izbjegavati gledanje filmova ili TV emisija s titlovima na vašem materinjem jeziku – oni će vam samo odvući pažnju i spriječiti vas da se usredotočite na razumijevanje engleskog, što je i bit ove vježbe.

Pročitajte knjigu, novine ili časopis na engleskom. Čitanje je važan dio učenja novog jezika, stoga ne zaboravite vježbati!

Pronađite nešto što vas stvarno zanima – bilo da je to poznati engleski roman, The New York Times ili modni časopis.

Potrudite se stvarno razumjeti ono što čitate. Označite sve riječi ili izraze koje ne razumijete, a zatim ih potražite u rječniku.

Ako ste sami, pokušajte čitati naglas – to će vam omogućiti da poboljšate svoje razumijevanje pročitanog dok radite na svom izgovoru.

Vještine pisanja

Vodite dnevnik na engleskom. Osim čitanja i slušanja, trebali biste posvetiti neko vrijeme usavršavanju svojih vještina pisanja.

Ovo može biti jedan od najtežih aspekata vašeg učenja jezika, ali je svejedno važan. Pisanje na engleskom pomoći će vam u radu na strukturi rečenice, gramatici i pravopisu.

Pokušajte pisati dnevnik na engleskom jeziku u koji svaki dan upisujete nekoliko rečenica. To ne moraju biti vaše tajne – možete napisati vremensku prognozu, što ste večerali ili kakvi su vam planovi za sutra.

Možete zamoliti nekoga tko zna engleski da pregleda ono što ste napisali i provjeri ima li grešaka. To će vam pomoći da izbjegnete pogreške.

Pronađite izvornog govornika s kojim ćete se dopisivati. Nakon što se vaše vještine pisanog jezika poboljšaju, razmislite o pronalasku govornika engleskog!

Posjedovanje izvornog govornika kombinira vašu praksu pisanja s uzbuđenjem primanja pisma ili e-pošte!

Govornik (dopisivanje) iz zemlje engleskog govornog područja (kao što su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Kanada, Irska, Australija, Novi Zeland ili Južna Afrika, na primjer) također će vam omogućiti da naučite više o kulturi i kakav je život u tom dijelu svijeta.

U nastavku teksta ćemo pisati koliko treba biti posvećen i motiviran za učenje engleskog jezika.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima