back to top

Kako se riješiti ispucalih usana?

Kada vazduh sadrži veći procenat vlage, dolazi do sušenja vode u vašim usnama. Kao rezultat toga, javljaju se pukotine u predjelu usana.

Mnogi smatraju da je pucanje usana problem koji se javlja tokom zimskih mjeseci, ali se suhe i ispucale usne mogu javiti tokom bilo koje sezone. Također, ispucale usne su neatraktivne, a ranice koje se mogu pojaviti su prilično bolne.

Kako nastaju ispucale usne?

Ispucale usne mogu nastati na nekoliko načina. Najpoznatiji je oblizivanje usana tokom hladnih i vjetrovitih dana. Nanošenje neke zaštite na usne tokom vjetrovitih dana može spriječiti da usne ispucaju. Ljudi oblizuju usne zbog osjećaja da im se one stalno suše. Ovo je najčešće kod djece, a najbolji način za prevenciju ove neugodne navike jeste obezbjeđenje da usne stalno budu vlažne.

Ako imate bjeličaste mrlje u ustima, a uglovi vaših usana su ispucali ili napukli, možda imate oralnu kandidijazu, izazvanu pretjeranim rastom gljivica. Da biste pomogli da se gljivice odstrane, koristite gel koji možete kupiti u apotekama. Ako imate ovaj problem, a nosite zubnu protezu obavezno je čistite često i temeljno. Gljivice mogu da rastu na njima i da se kontaktom šire na vaše usne. Bebe i mala djeca takođe mogu oboljeti. Često sterilišite cucle za flašice i za sisanje da biste se oslobodili gljivica.

Tretman ispucalih usana

Nažalost ispucale usne su veliki estetski problem, ali za to postoji lijek. Tretman ispucalih usana je različit od osobe do osobe. Najbolje rješenje za ovaj problem je med, koji sadrži inhibin i ublažava bol. Utrljajte med na usne, ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim ih operite mlakom vodom. Pred spavanje usne možete lagano izmasirati mekanom dječijom četkicom za zube kako biste uklonili mrtve slojeve kože, a zatim nanesite. Kod hronično ispucalih usana, preporučuje se upotreba balzama sa ceramidima, da bi se koža usana regenerisala. Izbjegavajte balzame sa lanolinom i mirisom cimeta, jer će njihova primjena dodatno pogoršati situaciju.
Kakao puter se takođe preporučuje kao sredstvo koje jako lijepo deluje na smanjenje ispucalosti usana. Možete ga stavljati nekoliko puta dnevno ako su vam jako ispucale usne. Kada zalečite usne, potrebno je da ih svakodnevno njegujete, jer koža usana ne sadrži zaštitni sloj niti lojne žlijezde.

Ukoliko su vam usta suha već duže vreme, moguće je da vam nedostaje vitamin B6 ili gvožđe. Zato jedite što više sočiva, banana, zelenog povrća i pecivo od integralnog brašna. Ne preporučuje se da koristite meleme koji sadrže fenol ili kamfor. Ovi antiseptici mogu dodatno isušiti kožu što svakako ne želite da vam se dogodi. Da bi usne bile glađe, povećajte unos vode.

Ukoliko se, i pored navedenih mjera i dalje suočavate sa ispucalim i grubim usnama, obratite se dermatologu za savjet, zato što je moguće da je takvo stanje usana odraz neke vaše alergije, prenosi Stetoskop.info.

(Zene.ba)

Kako se riješiti ispucalih usana? Žene.ba.

zene.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima