back to top

KAKO SE TREND NENOŠENJA BRUSHALTERA ODRAŽAVA NA VAŠE GRUDI?

Ako ne nosite grudnjak, kako će se to odraziti na vaše grudi? Ako ste kao većina žena, vjerovatno ste nosili grudnjak od tinejdžerskih godina.

Dakle, grudnjak je sada suštinski, ako ne i sastavni dio vaše garderobe. Njegovo odsustvo izgleda ne samo čudno već i pogrešno. Milenijalci su, međutim, sve više upoznati s tom idejom. U nekim slučajevima, brushalter izostavljaju u nastojanju da ne budu vidljivi i ne odvlače pažnju od ostatka outfita, ali u drugima, jednostavno zato što to žele. Šta se zapravo dešava ako potpuno prestanete nositi grudnjak?

1. POBOLJŠAVA SE OBLIK GRUDI

Suprotno popularnom vjerovanju, nenošenje grudnjaka ne uzrokuje opuštanje grudi. U stvari, višegodišnje istraživanje u Francuskoj dokazalo je da grudnjaci vjerovatno imaju suprotan efekat, uzrokujući da grudi vremenom gube svoj oblik. Prema istraživanju, “podrška” grudnjaka slabi mišiće grudnog koša, zbog čega oni gube čvrstinu. Da bi vaše grudi bile zaobljenije i čvršće, “pustite ih da na slobodu”.

2. LJEPŠE ĆETE SPAVATI

Već smo čuli da se spavanje u grudnjaku ne preporučuje, jer će vjerovatno izazvati nelagodnost i poremetiti ciklus spavanja. Pored toga, može uticati na cirkadijalne ritmove, kao što je dokazano u istom istraživanju i spriječiti vas da imate dobar i miran san.

kako se trend nenošenja brushaltera odražava na vaše grudi?
KAKO SE TREND NENOŠENJA BRUSHALTERA ODRAŽAVA NA VAŠE GRUDI?

3. POBOLJŠAT ĆE SE CIRKULACIJA

Spomenuto istraživanje ukratko pokriva uticaj odjeće (posebno uske) na tjelesnu cirkulaciju, a rezultati su pokazali da uska odjeća, a posebno grudnjaci, nisu dobri za  cirkulaciju. Sav taj pritisak oko dojke može usporiti cirkulaciju, jer dolazi do kompresije krvnih sudova. Pokazalo se da ovo zapravo izaziva kardiovaskularne probleme, a žrtvovanje zdravlja zbog omiljenog push-up grudnjaka nije vrijedno toga.

4. POBOLJŠAVA SE ZDRAVLJE GRUDI

Treba napomenuti da je isto istraživanje dokazalo da, generalno, grudnjaci nisu previše štetni za naše zdravlje. Njihovo nenošenje može poboljšati zdravlje dojke na nekoliko načina. Pored bolje cirkulacije, znoj i prašina više neće biti zarobljeni na koži uskim grudnjacima. To čini infekcije, osip i akne manje vjerovatnim. To se još više potvrđuje kada nosimo pogrešnu veličinu i grudnjak koji loše pristaje. Grudnjaci koji ne pristaju pravilno ili imaju bolne donje žice mogu izazvati kratak dah, bolove u grudima i opću nelagodnost. Dakle, umjesto da tražite pravi brushalter, možete ga jednostavno preskočiti.

5. RAZVOJ ZDRAVOG TKIVA

Kao dio gore pomenutog 15-godišnjeg istraživanja, naučnici su otkrili da nošenje grudnjaka može ometati sposobnost organizma da razvije zdravo tkivo dojke. Zdravo tkivo je važno iz više razloga. Jedna od njih je da će smanjiti (ali ne i potpuno spriječiti) šansu za razne bolesti dojke, poput karcinoma. Zdravo tkivo će također pružiti veću podršku grudima i pomoći mišićima da ojačaju, a to dovodi do prirodno čvršćih i punijih grudi. 6. Biće vam mnogo udobnije Za mnoge žene, ovo bi mogao biti najveći razlog da preskočite grudnjak.

Na kraju krajeva, ima li većeg osjećaja olakšanja od skidanja brushaltera nakon dugog dana? Brzo rješenje? Odmorite se od omiljenih grudnjaka, piše Lepotaizdravlje.rs.

KAKO SE TREND NENOŠENJA BRUSHALTERA ODRAŽAVA NA VAŠE GRUDI? first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima