back to top

Katica: Poduzeli smo kratkoročne mjere za smanjenje gužvi na Ilidži.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica pozvao je institucije da vrše elektronsku razmjenu podataka putem IDDEEA-e.

Zbog gužvi koje se stvaraju u Sektoru za građanska stanja Ilidža usljed povećanog broja zahtjeva za obnovu ličnih dokumenata, a posebno za izdavanje CIPS prijavnica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica najavio je niz kratkoročnih mjera koje će se hitno poduzeti, ali i dugoročno rješenje koje će olakšati ovu uslugu građanima, te omogućiti bržu i efikasniju javnu upravu.

Prilikom današnje posjete Sektoru za građanska stanja Ilidža i u razgovoru sa građanima, ministar Katica najavio je da je MUP Kantona Sarajevo – Uprava za građanska stanja i pravne poslove omogućio građanima da CIPS prijavnice i uvjerenja o prebivalištu od danas preuzimaju na još jednoj lokaciji, a to je u prostorijama PU Ilidža, u ulici Rustempašina 13. Osim toga, uposlenici koji rade na šalteru za izdavanje CIPS prijavnica u prostorijama BH Pošte na Ilidži od sada će raditi do 17,30 svakog radnog dana, te će i ova mjera doprinijeti smanjenju gužvi.

Katica: Poduzeli smo kratkoročne mjere za smanjenje gužvi na Ilidži.

Potvrdio je i da su u toku dogovori sa Općinom Ilidža oko iznalaženja lokacije i osiguranja svih potrebnih dozvola za izgradnju novog objekta PU Ilidža sa mnogo većim prostorom, u okviru kojeg će se pružati sve usluge iz nadležnosti ovog organa. Trenutno, PU Ilidža djeluje u objektu u ulici Rustempašina, dok je Sektor za građanska stanja Ilidža u iznajmljenim prostorijama u vlasništvu BH Pošte.

Kao dugoročno rješenje, ministar je uputio javni poziv svim općinama, ministarstvima, javnim ustanovama, bankama i drugima da upute zahtjeve prema IDDEEA-i da im se omogući elektronska razmjena podataka.

“Najbolji i najefikasniji način da trajno riješimo pitanje gužvi na šalterima je da sve institucije koje imaju pravni osnov, a pritom mislim na općine, ministarstva, kantonalne ustanove, banke, telekome i slično, podnesu zahtjev prema IDDEEA-i da im omogući elektronsku razmjenu podataka, a samim tim i CIPS. Lično sam razgovarao sa direktorom IDDEEA-e Almirom Badnjevićem i dobio uvjerenja da je to moguće. Razgovarao sam i sa načelnicima općina i dobio uvjerenja od načelnika Irfana Čengića da će Stari Grad ići u tom smjeru, kao i od načelnika Nermina Muzura kad je u pitanju Općina Ilidža. Ja javno pozivam i sve ostale institucije da riješimo ovaj problem i olakšamo građanima, a tako i MUP-u Kantona Sarajevo. Sve što je potrebno je da prema IDDEEA-i podnesu zahtjeve da se radi elektronska razmjena i da izvrše izmjene svojih internih procedura u kojima će se umjesto dostave pisane potvrde (CIPS) od strane stranaka, navesti da će organ utvrđivanje vršiti elektronskim putem”, poručio je ministar Katica.

Sektori za građanska stanja MUP-a Kantona Sarajevo tokom cijele 2023. godine bilježili su povećanje zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata (i do 200% više zahtjeva), usljed redovne 10-ogodišnje obnove dokumenata. Povećan broj zahtjeva očekivan je i u periodu maj-juni-juli, imajući u vidu da se u 2024. godini također predviđa istek važnosti velikog broja ličnih karata.

Konkretno za Sektor za građanska stanja Ilidža/Trnovo u toku je druga obnova – dokumenti koji su izdati 2013/2014 godine, a ističu zaključno sa 05.08.2024.godine.

Uz ministra Katicu, današnjoj posjeti je prisustvovala i pomoćnica  ministra Uprave za građanska stanja i pravne poslove Senada Hadžimehmedagić, kao i načelnik Sektora za građanska stanja Ilidža Ibrahim Fišek.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima