Ključni akteri složni: Teret krize ne može pasti samo na sektor trgovine

Da teret krize ne može pasti samo na sektor trgovine, gneralna je ocjena predstavnika vlasti, poslodavaca, sindikata i potrošača.

Ministar trgovine Amir Hasičević je najavio je akciju ‘zaključavanja cijena’ koje će biti jasno označene te odgovorio na pitanje zašto tek od početka iduće godine.

– Postojeća mjera je na snazi do 31. decembra. Za to su potrebna i određena sredstva, dio će podnijeti i poslodavci i Vlada, uključili smo u sve i Federalnu inspekciju. Mi moramo sve uskladiti i sa proizvođačima i distributerima, kaže Hasičević.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mario Nenadić smatra da su se poslodavci, odnosno privredna društva svjesno odrekla značajnog dijela svojih prihoda i dobiti.

– To je čitav jedan lanac usluga. Morate znati na koga će se te marže odnositi. Prošli pod kada je donesena odluka o maržama, bio je petak. Već u subotu smo imali inspekcije sa pitanjima zašto nešto od petka do subote nije promijenjeno. Nemojte kritički gledati poslodavce, hajde da vidimo šta se neko drugi u lancu odrekao, rekli smo čega su se odrekla privredna društava, a čega se odrekla vlast, čega sindikati i tako dalje, rekao je Nenadić i dodao da je ministar odgovorno pozvao sve aktere u traženju rješenja.

Predsjednica Sindikata radnika trgovine Mersiha Beširović složila se i poručila da je ovo prvi put da je jedan ministar na jednom mjestu okupio sve glavne aktere.

– Definitivno nedostaje razgovor o drugim sektorima. Većina naših primanja ide na hranu, ali šta je sa energentima koji poskupljuju, šta je sa plaćama? Da bi se nešto riješilo to mora biti na nivou svih ministarstva, cjelokupne Vlade, svih poslodavaca i svih sindikata. Tog dijaloga nema. Ponovo se nepravdeno ovo teško breme prebacuje samo i isključivo na trgovinu. Percepcija koja se meni ne sviđa, a predstavljam radnike, je da se trgovci bogate. Mislim da se ovaj dijaloga koji postoji u sektoru trgovine mora prenijeti i na ostale sektore. Ovo se ne može zaustaviti samo na trgovini, plin je poskupio, imamo najave poskupljenja električne energije, kako će se to odraziti!? Nepravedno se stavlja trgovcima na teret da spašavaju ekonomiju, to je nemoguće, rekla je Beširović.

Marina Bago iz Udruženja potrošača također je pohvalio aktivnosti Ministarstva trgovine.

– Ne može trgovina ovaj problem riješiti sama. Mi smo tržišna ekonomija, slobodno je formiranje cijena. Ne može ni Ministarstvo samovoljno i kako želi nastupati. Ako mi uvozimo 80 posto hrane koju konzumiramo, što tu može trgovina? Niti mi formiramo te ulazne cijene, niti se pitamo oko distribucijskih cijena i stranih kanala. Mi smo ovdje treća ili četvrta ruka nekog proizvoda. Mi moramo govori o subvencijama za proizvodnju hrane, subvencijama stočarima, poljoprivrednicima. Mi to propuštamo, rekao je Bago.

Ministar Hasičević je dodao da i sam Ustav govori o slobodnoj trgovini.

– Ministarstvo trgovine ne može ništa uraditi samo. Standard se može podići povećanjem plata, ali nikako bez smanjenja doprinosa, rekao je ministar.

Govoreći o najavi povećanja cijena električne energije, Beširović je rekla da se ne može govoriti samo o cijenama proizvoda bez da se govori o poskupljanju energenta.

– Naravno da će to dovesti do povećanja cijena ili do smanjenja broja radnika. Plate u trgovini su konačno počele rasti, ali je vrlo izvjesno da ćemo biti suočeni sa činjenicom da će se morati smanjivati ili otpuštati radnike ako se ne bude mogao praviti balans. Niko ne govori o javnim kompanijama u kojima je novac građana, te kompanije se moraju uključiti. Svi se u čijoj priči moraju nečega odreći u tom lancu, rekla je Beširović na što se nadovezao i Nenadić:

– Kompletna privreda će imati problem povećanjem cijena struje. Danas smo zemlja s najskupljom cijenom rada u Evropi, doprinosi od 41 posto su nas doveli u situaciju da jedan radnik mora danas zaraditi jednu platu za sebe, a jednu za državu. Koji sistem u svijetu to može podnijeti.

Bago je dodao da povećanje cijena struje dovodi do lančanih poskupljenja.

– Ako je struja naš resurs, ako izvozimo toliko struje, onda i građani i poslodavci i radnici moraju imati koristi od toga. Politika mora dati odgovor na to pitanje, rekao je Bago.

U emisiji na FTV-u je poručeno i da su se Vlada FBiH, sindikat i poslodavci složili da će nedjelja biti neradni dan u trgovini te se uskoro očekuje mišljenje na prednacrt Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Svi su se složili da je potrebno donijeti i sveobuhvatan paket mjera u svim resorima te da izostanak ekonomsko-socijalnog dijaloga vodi ekonomiju u neizvjesnost jer poslodavci ne mogu planirati narednu poslovnu godinu.

(033.ba)

biznis.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima