back to top

Ko je ubica Ivan Bulj? Anđela se vraćala sa koncerta Zabranjenog pušenja, a on ju ubacio u auto…

ko je ubica ivan bulj? anđela se vraćala sa koncerta zabranjenog pušenja, a on ju ubacio u auto…

Ivan Bulj izašao je iz zatvora u kojem je bio 22 godine zbog ubistva Anđele Bešlić. Mlada Sinjanka ubijena je samo nekoliko stotina metara od roditeljskog doma, 3. marta 2002. godine. Te se kobne noći vraćala s koncerta Zabranjenog pušenja, no kući nije stigla.

Podsjećamo, riječ je o slučaju koji je zgrozio javnosti i užasnuo Cetinsku krajinu gdje se taj do tad nezamislivi zločin dogodio.

“Nisam to učinio”, rekao je Bulj za RTL te dodao: “Na sudu nema nijedan dokaz protiv mene. Tražit ću obnovu postupka“. Otkrio je kako će vraća u Sinj. 

Nestanak mlade djevojke te 2002. godine na noge je podigao cijelu Cetinsku krajinu, a potraga je trajala sedmicama. Okončana je, nažalost,pronalaskom beživotnog Anđelina tijela, odbačenog u žbunje, gdje ju je slučajno otkrio prolaznik. Izudarana je tupim predmetom, najviše po glavi, a tijelo nesretne djevojke potom je odvučeno niz padinu i bačeno u jamu, gdje ga je ubica, kako bi ga sakrio, prekrio suhim, hrastovim granama. Pronađeno je u toliko lošem stanju da jeidentificirana tek po otisku prsta.

Ko je Ivan Bulj?

Porodičan čovjek, otac troje djece, demokršćanski političar, vlasnik lokalnog radija, tako ga se najčešće opisivalo kada se otkrilo da je postao i krvnik mlade djevojke koju je te noći na prijevaru namamio u svoju mrežu. Konkretno, bio je direktor Radio Sinja i član sinjske Hrvatske kršćanske demokratske unije. Bio je svojevremeno zadužen i za promidžbu Sinjske alke. Upravo zbog ugleda i položaja koji je tada 39-godišnji Bulj uživao u lokalnoj zajednici, javnost je sumnjala i da se, na prvu, nije dovoljno ozbiljno pristupilo dokazima koji su na njega upućivali.

Otac pokrenuo vlastitu istragu

Očajan zbog nestanka kćeri, još za vrijeme policijske potrage i Anđelin je otac, uz pomoć nekoliko svojih prijatelja, organizirao paralelnu istragu. Sve informacije do kojih je dolazio upućivale su na jednu osobu – njihova susjeda Ivana Bulja.

“Nije sigurno da se Ivan Bulj neće vratiti u Sinj. On je takav čovjek da se može vratiti. U kuću 22 godine niko nije povirivao. Žena mu je bila jednom, htjela ju je prodati, ali nema papire i nije mogla”, rekao je Bešlić za Večernji list nekoliko sedmica prije nego što je Bulj izašao iz zatvora, te ispričao kako je tekla njegova istraga.

“Policija je mislila da sam jedini ja krivac, oni su mene sumnjičili, da nije bilo moje privatne istrage, ko zna bi li ikada bio otkriven”, kaže Ivan Bešlić, koji je u to vrijeme bio pripadnik 4. gardijske brigade.

“Nakon što su je pronašli, tijelo je bilo raspadnuto,samo kost i koža su ostali. Našao sam se s inspektorom iz Zagreba koji je jedini sa mnom sarađivao, sinjski inspektori nisu, i on mi je rekao kako je taj koji je to napravio vojno lice, ima vojnu izobrazbu. Na malu je posložio neko granje tako da list ubrzava raspadanje tijela. Znao je što radi! A Ivan Bulj je završio vojnu akademiju”, govori Bešlić i dodaje kako je to bila zadnja kockica u mozaiku koji ga je doveo do ubice.

Naime, ranije je pronašao momka koji je vidio Anđelu kako se vraća i hoda lijevom stranom ceste 200-tinjak metara prije kuće, a s desne strane bio je parkiran neregistrirani zeleni Renault 4 s crnim blatobranima.  

“Ja sam policiji odmah rekao za taj auto, a oni ga nisu htjeli tražiti, rekli su mi bez istrage da je to od jednog njihovog kolege”, tvrdi Bešlić. Iako policija taj trag nije htjela slijediti, on je tražio dalje i doznao da Buljeva žena vozi takav službeni Šumarijski auto. Automehaničar koji ga je popravljao mu je rekao da nikad nije vidio čišći Renault 4 iznutra.

“Otišao sam gore na Suhač i pitam jednu ženu, to je slučajno bila njegova strina: ‘Tražim Renault 4, ima li kod vas takav?’ A ona kaže: ‘Ima, u moga Ivana.’ Kockice su se konačno posložile”, priča Ivan Bešlić. Ivan Bulj odmah je doznao da ga je pronašao. Da ne bi pao u ruke ocu, odlučio se predati policiji. Bilo je to gotovo 40 dana od njezina nestanka i četiri dana nakon pronalaska tijela.

“Ujutro je došao ispred policije, kod prijatelja koji živi u blizini i zvao je ženu da dođe. Kad joj je rekao da će se predati, da je on imao s tim posla, ona je njemu rekla u lice: ‘Bolje ti je ubij se, nego ići na policiju, sramotit nas!’ On je došao kod zapovjednika, rekao mu je: ‘Prijatelju, pomagaj.’ Zvao je i svoga zamjenika na Radio Sinju gdje je bio direktor i predao mu dužnost. Došao je na policiju, priznao je, uzeli su priznanje, ali bez advokata i nije vrijedilo na sudu. Zbog drugih dokaza splitski ga je sud osudio na 27 godina, ali su mu u Zagrebu na višem sudu smanjili za pet godina. Ove godine 10. aprila on će biti slobodan čovjek”, govori Bešlić.

Dobio otkaz i tužio medije

Kako je 2003. godine pisao Večernji list, kada je Bulj pritvoren zbog ubistva Anđele Bešlić, Radio Sinj mu je dao otkaz, a isključen je iz podružnice HKDU-a i Viteškoga alkarskog društva. Na sve se te odluke Bulj žalio, a u međuvremenu je ustanovljeno da je iz Radio Sinja ukrao 26.605 tadašnjih kuna. Novinare HTV-a tužio je zbog “Latinice” u kojoj je bio spominjan, a po 50.000 kuna tražio je i od nakladnika Jutarnjeg lista i Globusa zbog objavljenih tekstova. Od Radio Sinja tražio je isplatu zadnjih četiriju plaća, na što je Radio Sinj odgovorio protutužbom zbog spomenutih 26.605 kuna.

Buljeva supruga zatražila je razvod braka i iz Sinja otišla u rodno selo kraj Požege. Na sudu je oborila njegov alibi. On je, naime, tvrdio da je u vrijeme ubistva bio sa suprugom, u posjetu prijateljima, no ona je na sudu izjavila da je bila kod kuće, s djecom, dok je njen suprug bio vani.

Uz Ivana Bulja optužen je bio i njegov rođak Pavle Bulj, koji je oslobođen krivnje jer je dokazano kako se zbog imobilizirane noge te noći nije mogao normalno kretati. Nakon što je pravomoćno oslobođen, pokrenuo je parnicu protiv države tražeći isplatu tri miliona kuna zbog neosnovanog pritvaranja, zbog čega je iza rešetaka proveo 27 mjeseci. Početkom 2012. nepravomoćno mu je dosuđeno 580 hiljada kuna odštete, a osam godina kasnije, 26. februara 2020., u napuštenom prostoru, kod trajektne luke, 63-godišnji Pavao Bulj pronađen je mrtav. Iz policije su saopćili da na tijelu nema tragova nasilne smrti niti bilo kakvih elemenata kaznenog djela.

pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima